Nyheter

ÅF förvärvar ledande arkitektbyrå

ÅF förvärvar sandellsandberg och Thomas Sandell blir chefsarkitekt för ÅF koncernen.

Det skriver ÅF i ett pressmeddelande på onsdagen.

ÅF fortsätter att växa och stärker i och med förvärvet av prisbelönta sandellsandberg kunderbjudandet inom en rad områden.

– Sverige står just nu inför ett samhällsbyggnadsprojekt av sällan skådad storlek, både vad gäller stora infrastrukturprojekt och omfattande produktion av bostäder. Här vill ÅF ta en större och bredare roll. Sandellsandberg är ett av Sveriges starkaste varumärken inom design och arkitektur och tillsammans med dem kan vi nu utveckla ett ännu starkare erbjudande inom allt från enskilda bostadsprojekt till hela stadsdelar, säger Jonas Wiström, koncernchef ÅF, i ett pressmeddelande.

I och med förvärvet utses också grundaren och chefsarkitekt Thomas Sandell till chefsarkitekt för ÅF-koncernen. I sin roll kommer han att verka för att utveckla arkitektoniska aspekter och design över hela ÅFs verksamhetsområde, samt kvalitetssäkra upphandlingar av andra arkitekter.

Sandellsandberg har ett gott internationellt renommé med såväl prisade bostadsområden som möbler på meritlistan. Företaget omsatte 42 MSEK 2015, med god lönsamhet. Förvärvet av sandellsandberg kompletterar ÅFs befintliga verksamhet inom industridesign, ljusarkitektur och landskapsarkitektur.

– För oss var det viktigt att hitta en partner som förstår värdet av god arkitektur och design, det har vi hittat i ÅF. Vi vill kunna växa och vidareutveckla verksamheten, säger Thomas Sandell, chefsarkitekt och grundare i pressmeddelandet.

Den nya enheten kommer att ingå i division Infrastructure och verka under varumärket sandellsandberg.