Bolag

Affären som skapar en betydande byggkoncern

Sture Nilsson, vd på Byggpartner och Göran Lundström, vd för Åhlin och Ekeroth. Bild: Byggpartner och Åhlin och Ekeroth

Efter köpet av Åhlin och Ekeroth växer Byggpartner till en betydande börsnoterad byggkoncern med 1 000 anställda och en omsättning på cirka 3,7 miljarder kronor.
– Vi har stor intressegemenskap i ett antal viktiga frågor, säger Sture Nilsson, vd på Byggpartner.

I förra veckan blev det klart att Byggpartner i Dalarna köper Linköpingsbaserade Åhlin och Ekeroth.

– Vi är glada att kunna välkomna Åhlin & Ekeroth till Byggpartner. Det här är ett bolag som har en stark lokal förankring och är duktiga entreprenörer och där vi ser många likheter med vår verksamhet i Dalarna. Vi kommer att behålla den lokala prägeln med nuvarande ledning, samtidigt som vi stärker vår konkurrenskraft genom att driva utvecklingsfrågor gemensamt. Vi ser stora fördelar för både kunder och medarbetare att vi nu blir en större koncern, säger Tore Hallersbo, styrelseordförande i Byggpartner.

Cirka 400 anställda

Åhlin och Ekeroth, med huvudkontor i Linköping, omsätter cirka 1,4 miljarder kronor och har verksamhet runt om i hela Östergötland och lokalkontor i Norrköping, Motala, Mjölby och Finnspång. Bolaget har cirka 400 anställda. Efter affären äger Åhlin och Ekeroth 24 procent av Byggpartner. Åhlin och Ekeroth kommer att fortsätta att drivas som ett självständigt bolag under eget varumärke och med lokal ledning.

– Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vår affär tillsammans med Byggpartner, både i den operativa verksamheten och som långsiktig ägare, säger Göran Lundström, vd för Åhlin och Ekeroth.

Börsnoterades 2016

ByggPartner är sedan 2016 noterat på Nasdaq First North Premier och omsatte förra året 2,3 miljarder kronor. Bolaget med huvudkontor i Borlänge finns även representerat i Avesta, Borlänge, Falun, Gävle, Hedemora, Stockholm, Uppsala och Västerås. Byggpartner har cirka 600 medarbetare, tillsammans med Åhlin och Ekeroth får man en styrka på drygt 1 000 anställda.

– Vi delar synen på hur vi ska utveckla framtidens byggföretag och har stor intressegemenskap i ett antal viktiga frågor. Att säljaren av Åhlin och Ekeroth nu också blir ny långsiktig ägare och vill vara med på vår tillväxtresa ser jag som en styrka för Byggpartner, säger Sture Nilsson.

I samband med bolagsstämman 18 maj kommer styrelsen föreslå stämman att Byggpartner i Dalarna Holding AB ska byta namn till Byggpartner Gruppen. Förvärvet beräknas slutföras den 1 juli 2022.