Nyheter

Affärshistoriken visar vägen framåt

I Byggfaktas projektdatabas finns information och samband och samarbeten i byggbranschen. Nu paketeras rådatan i en ny tjänst som går under namnet Grow Your Business.

Vem jobbar med vem, vilka entreprenörer, arkitekter och konsulter väljer beställaren oftast att samarbete med? Svaren finns i Byggfaktas projektdatabas. Nu paketeras rådatan i en ny tjänst som går under namnet Grow Your Business.

Bygginformationsföretaget Byggfakta har precis lanserat en ny datadriven plattform där aktörer inom byggbranschen får en översikt över historiska och framtida byggprojekt.

Syftet med den nya tjänsten är att skapa en effektivare och mer kostnadsbesparande process inom marknadsföring, försäljning, budgivning och val av relevanta affärspartners och leverantörer.

– Bara den svenska projektmarknaden omsätter årligen mellan 300-400 miljarder kronor och det är omöjligt för det enskilda företaget att få en överblick över hur man jobbar mest effektivt i den komplexa djungeln av projekt, konkurrerande budgivningar och med relevanta aktörer och partners, säger Dani Kazazic, Affärsutvecklare och Produktansvarig på Byggfakta i Sverige.

Han konstaterar att arkitekter, konsulter och entreprenörer traditionellt sett övervägande jobbat utifrån egna nätverk och erfarenheter, något som är långt ifrån optimalt eftersom det innebär att man inte drar nytta av marknadsmönster och av det som varit historiskt.

– Många företag spenderar därför tid och pengar på att lämna anbud på projekt där sannolikheten för att vinna är mycket låg.

Byggfakta vill med Grow Your Business få företagen att jobba smartare samtidigt som man gör marknaden mer transparent. Med den stora mängd rådata som finns i Byggfaktas databas, som dagligen fylls på och uppdateras i realtid, har man skapat ett verktyg där kunden själv kan bryta ner bruttomarknaden till sin egen marknad.

Vart finns projekten? Vilka arkitekter, konstruktörer och entreprenörer brukar de olika byggherrarna jobba mest med? Vilka underentreprenörer anlitar byggentreprenörerna mest?

– Genom att se samband och relationer blir det lättare att avgöra vilka anbud som är relevanta att räkna på. Vi har haft en efterfrågan på vår rådata länge. Nu har vi själva utvecklat ett strategiskt verktyg där man genom att titta bakåt kan se mönster hur man bör jobba framåt. Man kan likna Grow Your Business vid ett ekolod – det är viktigt att fiska på rätt ställe om man ska få napp, säger Dani Kazazic.

Plattformen är utvecklad i samarbete mellan Byggefakta A/S (Byggfaktas systerbolag i Danmark) och Tailor Business Consulting som ägs av Martin Lund Knudsen, tidigare Vice President i NCC Construction Danmark A/S och med mer än 22 års erfarenhet innanför de kommersiella disciplinerna av byggsektorn.

Grow Your Business har lanserats i Danmark, där mer än 60 av landets största aktörer nu använder plattformen, såsom NCC, Aarsleff, Züblin, Atkins, AFRY, Tyréns, Ramboll och Consolis, men även företag som Uneo och Tektum som omsätter mindre än 20 miljoner kronor per år.

Under Q3-Q4 lanseras plattformen även i Norge och Finland.