Nyheter

Åklagaren yrkar på två års fängelse

Åklagaren yrkar på två års fängelse för Norrviddens före detta vd Peter Andersson.

Rättegången mot Norrviddens förre vd Peter Andersson har pågått den här veckan i Sundsvalls tingsrätt.

Peter Andersson har åtalats för grov trolöshet mot huvudman och grovt osant intygande alternativt anstiftan alternativt medhjälp till grovt osant intygande.

Åklagaren Göran Kvist menar att Andersson med hjälp av falska fakturor bland annat kunnat bekosta en renovering av sin privata villa i Sundsvall  till ett värde av 1,8 miljoner kronor. Han misstänks också ha svindlat till sig cirka 4,3 miljoner kronor från Norrvidden med hjälp av falska fakturor.

Under de inledande dagarna handlade rättegången bland annat handlat om fakturor från ett byggföretag på fyra miljoner för Birsta Syd, ett projekt som byggföretaget inte var involverat i.

Under onsdagen genomförs vittnesförhör, bland annat med två chefer på Norrvidden. Peter Andersson hävdar att han upprättat luftfakturor för företagets bästa, men de två cheferna sade att det inte kände till det upplägget, enligt Dagbladet i Sundsvall.

Peter Andersson nekar till att ha fört företaget bakom ljuset och tillskansat sig egna stora ekonomiska fördelar. Han erkänner att vissa formella fel skett under stor press, enligt dagbladet.se.

Under torsdagen gick man igenom de två sista två åtalspunkterna. En av dem gällde en faktura för en representationsmiddag på en krog i Sundsvall som enligt åklagaren var en privat middag som Norrvidden fick bekosta, skriver Sundsvalls Tidnings nätupplaga st.nu. Det här är den enda av de sex åtalspunkter som Peter Andersson erkänner.

Även en 53-årig man står åtalad, för grovt osant intygande, och en 60-årig man för osant intygande.

Åklagare Göran Kvist yrkar på två års fängelse för Peter Andersson.

"För Peter Andersson har det handlat om att sko sig själv och göra sin egen tillvaro bättre", säger Kvist till st.nu.

Åklagaren yrkar även på ett års fängelse för 53-åringen och villkorlig dom för 60-åringen.

 

Susanne Bengtsson
[email protected]