Nyheter

Aktiespararna kräver Ola Sernekes avgång

Joacim Olsson, vd Aktiespararna.

Efter avslöjandet att Ola Serneke skrivit anonyma inlägg i ett aktieforum kräver Aktiespararnas vd Joacim Olsson Ola Sernekes avgång.
– Jag hoppas att han tar konsekvensen av detta och avgår, säger han till GP.

Aktiespararna är världens största medlemsorganisation för privatpersoner som sparar i aktier och fonder. Vd Joacim Olsson ser allvarligt på Ola Sernekes agerande. I en intervju på Aktiespararnas hemsida, med GP som källa, kräver han koncern-vd Ola Sernekes avgång.

– Han kan inte sitta kvar, utan måste avgå från posten som vd. Detta oavsett om det visar sig att de inlägg han gjort skulle visa sig olagliga eller inte.

– Beteendet och agerandet är sådant att det påverkar förtroendet för honom som vd och därmed ytterst för bolaget, säger han.

Joacim Olsson säger till tidningen att han menar att en ny vd behövs för att återskapa förtroendet.

– Man agerar inte på det sättet, som vd företräder man bolaget under sitt eget namn.  Jag hoppas att han tar konsekvensen av detta och avgår. Och att man rekryterar en ny vd vars uppdrag är att medverka till att god ordning råder, så att aktieägare kan känna förtroende för bolaget och bolagets ledning.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton är också mycket förvånad över Ola Sernekes beteende, men kan inte bedöma om det han gjort är brottsligt.

– Att försöka manipulera en aktiekurs är brottsligt, men eftersom jag inte har sett inläggen kan jag inte bedöma dem. Att en börs-vd kommunicerar anonymt över nätet är väldigt olämpligt och gör att hans förtroende är förbrukat, säger Sverre Linton till Byggvärlden. 

Hade han trätt fram med sitt namn hade situationen varit en annan, menar Linton.

– Det finns ingen anledning att bära mask. Corona smittar inte över nätet! I grund och botten tycker jag att det är bra att vd:ar och andra bolagsföreträdare, under sitt riktiga namn, har en nära dialog med aktieägarna så länge man är väldigt noga med vad man säger och till exempel inte läcker insiderinformation. 

Aktiespararna är en medlemsorganisation för privatpersoner.

– Vi ska vara en röst för småspararna och arbeta för att alla aktieägare behandlas lika. Alla har rätt till samma information. Det som kan bli problematiskt i det här fallet är om Ola Serneke visar sig ha gett insiderinformation till en begränsad grupp. Eller om han försökt att ”snacka upp” sin egen aktie.

Tror du att detta kommer att utredas som ett brott?

– Jag hoppas att Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten tittar på det här och granskar om det skett någon lagöverträdelse.

Serneke vill inte kommentera Aktiespararnas utspel.

– Jag kan inte kommentera Aktiespararnas åsikter. Vår styrelse har tillsatt en intern utredning kring detta för att få hela bilden. Vi får återkomma i frågan när den är klar, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke.