Nyheter

Aktör i anläggningsbranschen

I tidig ålder var Jan Kjellson på väg att gå i sina föräldrars spår och bli skådespelare. Men när det var dags för yrkesval ändrade han riktning. <br></br> — Byggbranschen är kul. Det är kreativa, positiva människor som gillar att driva projek

Jan Kjellson kommer med stora kliv direkt från ett möte och tar emot i receptionend på Frijo AB. Efter ett besök vid kaffemaskinen, där en kollega meddelar att det snart blir våfflor, visar han vägen till ett ljust kontor och erbjuder sittplats i soffan. Själv slår han sig ner i en fåtölj.

Anläggningsföretaget Frijo har gamla anor. För snart 150 år sedan, 1866, grundades det av August Johansson. Sonen, Frithiof Johansson, tog så småningom över firman och hans första bokstäver i namnen har gett namn åt aktiebolaget Frijo. Jan Kjellson är i dag vd i företaget som har 200 anställda, varav 50 tjänstemän.

— Det är lite kul att det är så lång tradition. Och många trivs med att arbeta här, det är inte ovanligt med 40 år i företaget. En del är tredje generationen som jobbar här.

Jan Kjellsons föräldrar är skådespelarna Meta Velander och Ingvar Kjellson. De är fortfarande aktiva i en ålder av 85 och 86 år.
— Det är lite häftigt att de fortfarande håller på, säger Jan Kjellson.

Han har själv en kort karriär som skådis. Jan Kjellson var med i pjäsen ”Sol, vad vill du mig” på Dramaten när han var 15 år. Och var en av huvudpersonerna i en sommarföljetong på radio.
— I den åldern var jag helt säker på att jag skulle bli skådespelare, säger Jan Kjellson.

Men så blev det inte. Rådet från föräldrarna var att bli skådespelare bara om han inte kunde tänka sig något annat.
— Det var så dåliga förutsättningar. Man jobbar när andra är lediga, och man är ledig när andra jobbar.

Jan Kjellson kände att han nog kunde tänka sig något annat.
— När jag skulle välja yrke så var det lite i efterdyningarna av 68-rörelsen och teatern var ju oerhört röd på den tiden, väldigt politisk. Jag kände att det inte skulle funka.

Att det blev byggbranschen var lite av en slump. Dåvarande flickvännens far och bror var i branschen, och en kompis tänkte också bli byggarbetare. Så blev det bygg även för Jan Kjellson.

— Det är inte så stort val det där som man ska jobba med. Det är klart att det är viktigt att man trivs med arbetsuppgifterna, men det viktigaste är att man trivs på företaget där man jobbar och med människorna. Byggbranschen är kul, det är folk som inte har så låsta ramar. Det är kreativa, positiva människor som gillar att driva projekt.

Jan Kjellson gillar blandningen av teknik, juridik, affärer och kontaktskapande. Han talar gärna om relationer, till kunder, leverantörer och personal. Stolt över att företaget är en pålitlig partner som bygger långsiktiga relationer.

— Egentligen, som vd på bolag, så skiljer det sig inte så mycket på vilken bransch man jobbar i vilka utmaningar man har, det handlar om att ta hand om personalen, ta hand om företaget och att man har bra rutiner så att verksamheten producerar bra resultat.

Om kriser, som den som bröt ut i höstas, säger han att det gäller att kunna hantera och ta ansvar för att driva företaget vidare.

— Det viktiga är att kunna anpassa sig till situationen. Men om vi pratar bygg så är Stockholm i allmänhet och anläggning i synnerhet betydligt mindre drabbat än andra. De som är värst drabbade är ren bostadsproduktion, vi har inte drabbats av samma ras som de. Det har gått i hyggligt tempo för oss.

En annan utmaning skymtar runt hörnet. I ett fem till tio års perspektiv kommer Frijo att byta ut stora delar av personalen på grund av pensionsavgångar.

— Vi har en relativt hög medelålder i vårat företag och jag tror att det gäller för stora delar av branschen. Speciellt nu i en lågkonjunktur försvinner folk till andra branscher. När många pensionerar sig om ett par år tror jag att det kommer att bli krig om folk i branschen, säger Jan Kjellson.

Hans visioner för framtiden handlar mycket om personalfrågor. Jan Kjellson är engagerad i branschorganisationer, både lokalt och i Sveriges Byggindustrier.

— Jag tycker att uppdelningen kollektivanställda och tjänstemän är en konstlad sortering av människor. Det här att någon står bredvid och berättar vad någon annan ska göra, det tycker jag känns väldigt förlegat. Det ska inte behövas. Man ska kombinera olika jobb när det gäller praktiskt och administrativt arbete, och där är den där uppdelningen av folk ett hinder.

Vi går ut för fotografering. Jan Kjellson pratar en stund med fordonsansvarige Rolf Nord i verkstaden. Vidare ut på gården som är full med rekvisita för anläggningsbranschens aktörer. När vi kommer tillbaka in visar han ett kontrakt på väggen i korridoren nära köket, där våfflorna nu har kallnat. Kontraktet fyller hundra år i år. ”Entreprenadkontrakt mellan Kungliga Telegrafverket och Grundläggaren August Johansson angående gräfning, sprängning och fyllning mm”, läser vi. Det gäller än i dag, men Kungliga Telegrafverket heter nu Telia Sonera.

— Hundraårsdagen den 14 maj måste ju firas på något sätt, ler Jan Kjellson.

Jan Kjellson

Ålder: 52

Bor:I villa i Enebyberg

Husdjur: Hund, en Bichon frisé.

Familj:Gift, två barn som vill gå i farföräldrarnas fotspår och bli skådespelare

Utbildning: Civilingenjör, gick ut KTH 1980.

Karriär: 5 år på Skanska, då Skånska cementgjuteriet, sedan projektledare på ett Construction Management-företag, kom till Frijo 1990.

Frizon: Sommarstuga på Rådmansö.

Fritid: Är med i Stockholms Byggnadsförenings spexgrupp, så teatern har lite plats trots allt. Spelar golf, helst i Sverige. ”Är väl en medelhackare” (21 i handikapp).

Läser: Läser gärna historiska romaner. Just nu ”De välvilliga” av Jonathan Littell.