Nyheter

”Alla köpare väntar på rean”

En stor avvaktan hos bostadsköparna har lett till att bostadsmarknaden närmast har stannat. Rickard Jonsson och hans familj är ett exempel på köpare som väljer att vänta. <br></br> — Om jag väntar ett år till får jag nog ett större boende till

Sedan sju år tillbaka bor Rickard Jonsson och Maria Eriksson tillsammans med barnen Frank och Gunnar i en trea i Gubbängen. När Gunnar kom för ett år sen började familjen fundera på att flytta till en större bostad.
— Vi är på gränsen att bli trångbodda, framför allt Gunnars leksaker kräver utrymme. I våras började vi titta på radhus eller femmor, berättar Rickard Jonsson.

I början av september kontaktade familjen en mäklare och fick en prisbedömning på sin nuvarande bostadsrätt.
— Mäklaren sa att priserna hade börjat gå ner, men att det nog inte skulle vara några problem att få lägenheten såld.

Mäklaren lät fotografera lägenheten och tog fram en informationsbroschyr. Men strax därefter gick Lehman Brothers i konkurs i USA, och finanskrisen var ett faktum. Då bestämde sig familjen för att avvakta med bostadsbytet.

— Vi åker fortfarande och tittar på bostäder, men mest för att se hur vi skulle vilja ha det. Det är mycket mindre folk på visningarna och mäklarna verkar nästan uppgivna, säger Rickard Jonsson.

Orsakerna till att familjen har valt att avvakta är flera. Dels vill de inte konkurrera med två grannlägenheter som har varit ute till försäljning en längre tid utan att bli sålda. Dels tror de att det kan bli svårt att sälja bostadsrätten, och dels tror de att priserna kommer att sjunka ytterligare.

— Just nu känns det som om alla köpare går och väntar på rean, säger Rickard Jonsson.