Nyheter

Allergiframkallande trä stoppas

Bostadsrättsföreningen ville ha röd ceder som panel på balkongerna, trots att träslaget är allergiframkallande och kan orsaka astma. Efter larm från skyddsombudet bytte Peab material.

Det är välkänt att byggnadsarbetare som hanterar röd ceder kan få allergiska reaktioner eller astma när de hanterar träslaget, skriver Arbetarskydd. Träet innehåller det allergiframkallande ämnet plikatinsyra.

Men bostadsrättsföreningen Götheborg som anlitat Peab för att bygga ett nytt hus ville trots det ha röd ceder som paneler på balkongerna. Skyddsombudet Glenn Nilsson på Peab slog dock larm och ansåg att försiktighetsprincip bör råda.

— Det är ju inte meningen att vi ska utsätta någon för risken att drabbas av astma och allergier. Det finns bra alternativ. Då ska man byta ut hälsofarligt material, säger Glenn Nilsson till Arbetarskydd.

Arbetsmiljöverket kallades till bygget. Peabs planerade hantering av träslaget visade sig var säkert planerat, samt att det saknas lagstöd för att förbjuda röd ceder. Men Peab beslutade ändå att byta till ett furuträslag.

Läs hela artikeln på Arbetarskydds hemsida