Nyheter

Allmänheten inbjuds bli delägare i växthuset Plantagon

Genom så kallad crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering där många enskilda personer går in med små belopp för att finansiera angelägna projekt, vill Plantagon skapa delaktighet och engagemang kring projektet att bygga världens första vertikala växthus för stadsodling i Linköping.

– Första spadtaget till växthuset är taget, finansieringen är säkrad och en avsiktsförklaring har tecknats mellan Tekniska Verken och Plantagon. Av den totala investeringen på 200 miljoner kronor som görs i byggnaden i Linköping, har 1 miljon kronor reserverats för att kunna bjuda in allmänheten i projektet, säger Hans Hassle, Plantagons vd.

Plantagon vänder sig framför allt till allmänheten i Linköping, men även intresserade i hela landet, som vill vara delaktiga i projektet. Genom crowdfunding-tjänsten FundedByMe, kan vem som helst bli mikrofinansiär – i världens första vertikala växthus för storstadsodling – för så lite som 10 kronor och uppåt.

– Vi är glada över att Plantagon har valt att använda Funded By Me för att förverkliga sin vision och skapa delaktighet i sitt växthusprojekt. Founded By Me föddes ur den frustration som alla entreprenörer, kreatörer och eldsjälar upplever när de kämpar för att förverkliga en vision; svårigheten att nå ut och att finansiera sitt projekt. Vi drivs av övertygelsen att människor vill vara delaktiga i bra projekt, säger Daniel Daboczy, en av grundarna av Founded By Me.

För 10 kronor kommer finansiärens namn att bli synligt i växthuset. En investering på 50 kronor och uppåt innebär även en möjlighet att få ta del av första skörden. För 10 000 kronor och uppåt ingår även en föreläsning inom Urban Agriculture eller om Plantagons organisationsmodell Companization® som skapar förutsättningar för ett mer ansvarstagande företagande.

– Vårt mål med att använda oss av crowdfunding på det här sättet, är att engagera allmänheten i växthusprojektet i Linköping. Byggnaden som är på tolv våningar kommer att innehålla 4 000 kvadratmeter odlingsbar yta som kan producera cirka 500 ton grönsaker per år. En del av byggnaden kommer att bli ett forskningscenter, med möjlighet att bli världens första inom Urban Agriculture, säger Hans Hassle.