Affärer

Allmännyttans miljardköp möter kritik

skamligt att man gjort årtiondets största fastighetsaffär genom att runda demokratin
skamligt att man gjort årtiondets största fastighetsaffär genom att runda demokratin

Efter miljardköpet av byggrätter i Karlastaden riktas kritik mot den kommunala bostadskoncernen AB Framtiden. Politiker menar att köpet inte förankrats hos kommunledningen och att allmännyttan agerar bank åt näringslivet, rapporterar GP.  

På måndagen offentliggjorde AB Framtiden att man köpt byggrätter i Karlastaden av Balder och Serneke för omkring en miljard kronor, cirka 151 000 kvadratmeter. Denna affär ska dock inte ha varit förankrad i kommunfullmäktige. AB Framtiden tänker själva bygga bostads- och hyresrätter i Karlastaden, men också sälja byggrätterna tillbaka till bolagen, som också en klausul i affären möjliggör.

– Att inte låta kommunfullmäktige uttala sig i en sådan affär tycker jag är helt oförsvarbart, säger Martin Wannholt (D) till GP.

Även Centerns Emmyly Bönfors är kritisk.

– Hur affären är konstruerad kan man också ifrågasätta. Det är faktiskt skamligt att man gjort årtiondets största fastighetsaffär genom att runda demokratin, säger Emmyly Bönfors.

Enligt GP har beslutet att inte informera kommunledningen varit förankrat hos AB Framtidens styrelse som politiskt representeras av S, V, D, M, MP, L och SD. Aslan Akbas (S) är ordförande, han säger till GP att man tänker bygga 400 lägenheter i Karlastaden.

– Vi var intresserade av att köpa mark för att komma in i Karlastaden och bygga hyresrätter och bostadsrätter för göteborgarna, det var den affären vi tänkte oss. Sedan finns det alltid ett ge och ta i en affärsuppgörelse, men det tycker jag inte är att agera bank, säger han.