Nyheter

Allt fler köper fritidshus

En av Västkuststugans fritidshus. Bild: Västkuststugan

Byggloven för fritidshus ökade stort under coronaåret 2020, enligt siffror från SCB. Jörnträhus i Västerbotten bekräftar uppgången.
– Vi har mer än fördubblat vår orderingång, säger Mikael Lindberg, vd på Jörnträhus som tillverkar fritidshus.


Enligt siffrorna från SCB, som försäkringsbolaget If har analyserat, beviljades 2594 bygglov för fritidshus förra året, vilket är i paritet med det tidigare rekordåret 2017, men eftersom inrapporteringen har viss eftersläpning kommer antalet för 2020 att växa ytterligare. Därför dras slutsatsen att 2020 med stor sannolikhet blir ett rekordår.

– Marknaden för fritidshus är rekordhet. De flesta köper befintliga hus, men det är också många som har valt att bygga eget. Vi har sett en ökande trend vad gäller byggprojekt bland våra kunder de senaste åren. De senaste tolv månaderna har antalet som rapporterar in en eller flera nya byggnader i sin försäkring ökat med tio procent. Det kan vara en sidoeffekt av mindre resande, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If. 

Även priserna på fritidshus ökar, enligt Svensk Mäklarstatistik, med hela 15 procent det senaste året.  

Jämtland och Gotland sticker ut i toppen med 287 och 201 bygglov per 100 000 invånare under 2020. En rundringning bland fritidshustillverkare understryker den ökade efterfrågan.

– Från augusti-september i fjol har det ökat rejält. Vi har mer än fördubblat vår orderingång. Det är framför allt mycket runt kusterna och i fjällen, säger Mikael Lindberg, som tror det finns flera förklaringar.

– Vi håller till i Skellefteå-regionen som är en väldigt expansiv region, det är många som flyttar hit och det driver också upp priserna. Sen beror det nog också på pandemin, man jobbar hemifrån, hemestrar i Sverige och tillbringar mycket tid hemma. 

Även Västkuststugan med fabrik i Mjöbäck i Marks kommun och i Falkenberg, märker en tydlig uppgång.

– Vi säljer både fler fritidshus och villor. Det är en generell uppgång på hela marknaden. Det blev märkbart från september 2020, då tog det fart rejält, säger marknadschef Leif Litzell.

Västkuststugan är nischade på ganska stora, kompletta fritidshus för året-runt-boende. Företaget, som säljer mycket längst kusterna, från Gävle och söderut i landet, tillverkar nu cirka 120 hus per år.

– Vi har en ökning på 15-20 procent, men känslan är att det kommer att öka ytterligare 2021. Jag tror ökningen beror på covid och att man semestrar hemma, men också på att det nu verkar finnas en gröna vågen-känsla.