Nyheter

Allt hetare budgivning på bostadsrätter

Skillnaden mellan utropspris och slutpris för bostadsrätter i Stockholms innerstad nu är över 10 procent för första gången sedan nedgången hösten 2017. Foto: Getty Images

Budgivningen på bostadsrätter blir allt mer intensiv, särskilt i Stockholm och i synnerhet i innerstaden, där skillnaden mellan utropspris och slutpris, budpremien, nu är över 10 procent för första gången sedan nedgången hösten 2017.
Det visar statistik från bostadssajten Hemnet.

– Den återhämtning vi sett på bostadsmarknaden under 2019 har tagit ytterligare fart under hösten, särskilt i Stockholm. Vi ser att Stockholm också sticker ut när det gäller budpremier, extra tydligt i innerstaden där budpremien nu stigit över 10 procent, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

I november var budpremien på bostadsrätter 5,1 procent i hela Sverige, upp från 3,4 procent samma månad i fjol. I Stockholms län har budpremien stigit till 8,3 från 5,5 procent och i Stockholms innerstad till 10,2 från 6,0 procent.

– Stockholm har stuckit ut på bostadsmarknaden under hösten, med en väldigt pigg marknad. Tidigare såg vi att försäljningsvolymerna släpade efter i Stockholm, men de har också kommit ikapp, säger Erik Holmberg.

Han säger att mycket av utvecklingen på bostadsmarknaden verkar styras av hushållens prisförväntningar, där stigande prisförväntningar bland Hemnets besökare i Stockholm gått hand i hand med högre kvadratmeterpriser.

– Prisförväntningarna i Stockholm har kommit upp på höga nivåer jämfört med övriga riket och när prisförväntningarna stiger tenderar priserna också att göra det, det har vi sett tydligt under hösten. Stockholm har tagit kommandot igen på bostadsmarknaden, säger han.

Erik Holmberg konstaterar att utropspriserna inte förändrats så mycket sedan toppen på bostadsmarknaden 2017 fram till nu, utan det som förändrats är budpremierna, som först sjönk till noll under slutet av 2017 och sedan har stigit successivt under 2018 och 2019.

– Det som driver de stigande slutpriserna är en högre budpremie, det är alltså marknaden och hur pigga köparna är som avgör var slutpriset hamnar. Då blir prisförväntningarna väldigt viktiga, säger han.

Nyhetsbyrån Direkt