Nyheter

Älvsbyhus drar ner på produktionen

Småhustillverkaren Älvsbyhus drar ner produktionen i sin husfabrik i Älvsbyn. Fler av företagets fabriker kan drabbas.

I början av oktober meddelade Älvsbyhus vd Donald Johansson att företaget behövde nyanställa 30 personer. Men nu har lågkonjunkturen hunnit i fatt småhustillverkaren. Den minskade orderingången gör att företaget tvingas dra ner på verksamheten under fem veckor i en av sina fyra husfabriker.
— Vi har beslutat att vi inte ska ha husproduktion under en dag i veckan i Älvsbyn, säger Mats Blomgren, personalansvarig i Älvsbyhus, till Byggvärlden.

Personalen får ta ledigt under fem fredagar, som i stället ska ägnas åt städning och underhåll. Under veckan genomfördes fackliga förhandlingar kring produktionsneddragningen. Resultatet blev en överenskommelse om att personalen får ta av sina innestående semesterdagar. Allt för att slippa varsla anställda om uppsägning.

— Vi hade en ganska lång orderstock och hade hoppats kunna klara oss genom krisen, men det gick inte. Det är en tuff lågkonjunktur, konstaterar Mats Blomgren.
— Vi bygger 40 hus per vecka i våra fabriker. Nu har vi en orderstock på 800 hus, närmar vi oss 700 är det kris.

Det kan bli aktuellt med någon form av produktionsminskning även i företagets övriga tre fabriker i Bjärnum, i finska Kauhajoki samt i den relativt nyöppnade fabriken i värmländska Vålberg.
— Det är inte en fråga om vilka av våra fabriker som är särskilt illa drabbade, alla är lika drabbade av lågkonjunkturen. Husmarknaden går dåligt i hela Skandinavien, säger Mats Blomgren.