Nyheter

Analys: <br></br> Fler vinnare med råa lägenheter

Tidigare räntebidragsregler styrde utformningen mer detaljerat för nyproducerade bostadsrätter. När bidragen nu fasas ut öppnas nya möjligheter.

Det som sker i ett punkthus i södra Stockholm är en småskalig försöksverksamhet. Den är inget Veidekke skryter om och konceptet var inte ens deras egen idé. Förslaget kom från Stockholms stad. Men potentialen i ”råa” lägenheter är stor. Andra bostadsbyggare tittar intresserat på Veidekkes försök och funderar på hur deras egen modell ska se ut.

I övriga Europa är det sedan länge naturligt att de boende själva köper vitvaror och tapetserar. Och för svenska villaköpare är det en självklarhet att reglera med företaget hur mycket arbete de ska lägga ner själva och hur mycket småhustillverkaren ska stå för.

För lägenhetsinnehavare finns slantar att tjäna genom att göra en del jobb själva eller med hjälp av vänner och bekanta. De kan också välja hur de vill prioritera; en väljer exklusivt badrum och billigare köksinredning medan en annan väljer tvärtom. Byggföretagen kan koncentrera sig på det de är bäst på: att bygga stora hus.

Genom projektutveckling ser de till att mark förvandlas till bostadshus. De gjuter stommar och bygger tak i en allt mer industrialiserad process. Att tillgodose enskilda krav passar in dåligt i den storskaliga produktionen. Familjen Svensson vill ha sjösten i badrummet, lyxigare tvättställ, blankare kranar, ljusare kakel, större badrumsskåp…

Bara att hålla reda på att det är Svensson som vill ha det större badrumsskåpet kräver en stor och kostsam administration. När kunden sedan ser att han själv kan köpa badrumsskåpet billigare på byggvaruhuset stiger irritationen. Det skapas badwill och byggföretaget går knappt runt på den delen av verksamheten.
När kunden tar ansvar för en del av jobbet slipper också byggföretagen besiktningsanmärkningar för repor i tapeter och märken i parketter.

Råa lägenheter ger många vinnare. Förlorare då? Det skulle möjligen vara de måleriföretag som i dag mest jobbar som underentreprenörer åt byggföretagen. De kan i förlängningen tvingas ge sig in på den marknad de flesta företag i byggbranschen skyr — direkt mot konsumenter. Småföretag, inredningsarkitekter och konsulter måste jobba mer direkt mot kund.

Det är en sund utveckling av den delsektor som fungerar sämst med grå jobb, svarta jobb och jobb som anmäls till reklamationsnämnden.
Det behövs mer än 18 lägenheter i Gubbängen för att förändra bostadsmarknaden och byggbranschen. Men möjligheterna med råa lägenheter är oändliga — för både kunder och byggföretag.