Nyheter

Analytiker: ”De borde stiga mer”

Skanska levererade en ny nivå på sina byggmarginaler i det tredje kvartalet, där arbetet som lagts ned på att minska risken i orderingången och få upp marginalen nu börjar synliggöras.

Bygganalytiker som nyhetsbyrån Direkt pratat med är eniga om att kursuppgången på 2,8 procent (vid klockan 10.30 på torsdagen) är för liten mot bakgrund av rapporten.

– Det här borde vara en långsiktig strukturell förändring i marginalerna, säger en analytiker som även anser att det kassaflöde Skanska redovisade i kvartalet är riktigt starkt.

En annan analytiker fyller i:

– Orderingången är något svagare än väntat, men samtidigt ska man komma ihåg att den är upp 8 procent jämfört med fjolåret, och resultatet är 42 procent över konsensus, med avvikelse på rätt rad då det är byggmarginalerna som är starka och det som driver resultatet.

– Men det är ingen som trott att de skulle kunna tjäna 4,7 procent i kvartalet, inte ens 3,5 procent uthålligt. Jag tycker att de starka marginalerna i kvartalet får positiva effekter på utsikterna, säger han.

En tredje analytiker tycker att det är svårt att hitta några svagheter i Skanskas rapport.

– Det som kanske är lite svagare är orderingången, men det är ett litet plus att det såg lite bättre ut i Sverige och Norge jämfört med mina förväntningar, säger han.

Affärsvärlden/Direkt