Nyheter

Andra planerade städer i världen

Astana är en planerad stad, det vill säga har ritats och byggts upp genom medvetna offentliga beslut snarare än organisk inflyttning under längre tid. 

Bland andra planerade städer märks bland annat följande:

Brasília, Brasilien. Den brasilianska huvudstaden är kanske världens mest kända planerade stad, med grandios stadsplan i form av ett flygplan och med många märkliga byggnader ritade av kändisarkitekten Oscar Niemeyer. 

Kiruna, Sverige. Grundades för att hysa människor och industrier i anslutning till den viktiga järnmalmsgruvan. 

Konza Technology City, Kenya. Ett afrikanskt “Silicon Valley” som planeras strax utanför den kenyanska huvudstaden Nairobi. 

Los Alamos, New Mexico, USA. Känd som “atombombens födelsestad”. Anlades under stort hysch-hysch på 40-talet som en del av den amerikanska regeringens ”Project Manhattan”. 

Ma’ale Adumim, Västbanken. En israelisk bosättning på den ockuperade Västbanken, som planerades och anlades i slutet av 70-talet. 

Milton Keynes, Storbritannien. Byggt på 60-talet för att framför allt avlasta det överbefolkade London. Har idag en befolkning på över 200 000. 

Naypyidaw, Burma. Burmas nya huvudstad. Har av brittiska tidningen The Guardian beskrivits som ett ”projekt av fåfänga” i regi av den tidigare generalen Than Shwe. Väldiga motorvägar leder in till staden, men bilar lyser till stor del med sin frånvaro. 

Nordstern, Norge. Nazisternas plan för en planerad stad utanför Trondheim, som dock aldrig realiserades. 

Nowa Huta, Polen. En socialistisk modellstad invid Kraków, byggd efter inspiration från modernistisk arkitektur i Stockholm. 

Salt Lake City, Utah, USA. Salt Lake City blev en permanent bosättning först i och med mormonernas ankomst till området i mitten av 1800-talet. 

Sapporo, Japan. Den japanska vinter-OS-staden grundlades först 1868, efter att en kanal byggts genom området. Alla egentliga städer på den japanska ön Hokkaido är egentligen planerade städer.

Joakim Rådström