Andreas Andersson, finalist Årets Byggchef 2017

Andreas Andersson, finalist Årets Byggchef 2017
Andreas Andersson, NCC Industry, Östersund.

1)     Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

Att få vara delaktig i något som kommer att finnas kvar i framtiden. Se människor växa med ansvar och skapa möjligheten för personal att utvecklas. Bygga ett team där alla har samma mål. Utveckla nya lösningar för att kunna ge det bästa för kunden.

2)     Vilka är utmaningarna?

De största utmaningar som jag ser för tillfället är att kunna rekrytera och attrahera nya och engagerade medarbetare. Samtidigt behålla personal med lång erfarenhet och kompetens. Mångfald och hållbarhetsperspektivet måste vi hela tiden utveckla för att vara framgångsrika. Samtidigt som vi ser en expansiv marknad. Asfaltsbranschen behöver fler nya förebilder.  

3)     Hur ska en bra ledare vara? 


En bra ledare skall vara villig att utveckla sina medarbetare. Samtidigt som medarbetarna utvecklar ledaren. Se till att medarbetarna är passionerade och har roligt på jobbet. Jag tror nämligen att om man har roligt på jobbet så presterar man bättre.

Det handlar om att kunna visa vägen för sina medarbetare och göra det med en rak och tydlig dialog. Att lära känna medarbetarna är otroligt viktigt för mig. Och för mig handlar det om att coacha och ge feedback hela tiden.

4)     Hur gör man för att få nöjda medarbetare – och kunder?

För oss som arbetar med asfalt handlar det mycket om att göra teamet delaktiga i hela processen. Vi kan uppnå imponerade resultat genom att samarbeta med våra kunder och kollegor. Och har vi nöjda medarbetare så får vi nöjda kunder.

Även det slitna uttrycket ”rätt produkt, i rätt tid till rätt pris”, är faktiskt det som är vårt motto i våra kundkontakter och det lönar sig.

5)     Vad gör du på jobbet för tillfället? 

Just för tillfället är vi i planeringsskedet inför den stundande asfaltsäsongen där vi har fått relativt god utdelning på de stora trafikverksjobben. Samtidigt har vi en hel del kommunkontrakt i orderboken. Innan säsongen kommer igång utför vi förbättringar och reparationer av vår utrustning för att kunna minimera störningar i produktionen och leverera  fullt ut till sommaren.

En särskild utmaning är de stora geografierna jag arbetar över. Då jag har både mobila och fasta asfaltsfabriker som kommer att producera asfalt till kunder över hela Sverige denna sommar.

FAKTA

Namn: Andreas Andersson

Befattning: Platschef NCC Industry Asfaltstillverkning

Ålder: 26 år

Bor: Östersund

Familj: Sambo Emilia samt dottern Hilda 1 år.

Intressen: Matlagning, resa,

Karriärväg: 4 år Bragator som anläggningsarbetare. 2 år YH-Utbildning Kramfors. 3 år Ncc Roads/Industry i befattningen Praktikant, Arbetsledare, Platschef.

Ledarskapsmotto: Att bygga ett lag är enkelt, att få laget att jobba som ett team är svårare.

Relaterade artiklar

Dags att nominera till Årets Byggchef 2022
”Är ingen vinnare utan mitt team”
Han är Årets Byggchef 2021
Jack Len, regionchef på Ramirent