Nyheter

Annie Lööf – Alliansens drottning

Annie Lööf. Foto: Sanna Dahlén.

Sveriges förra Näringsminister, Annie Lööf (C), veckar pannan och ser lika bekymrad ut som hon säger att hon är över den nya röd-gröna regeringens syn på företagande.

-Riksdagen är starkare än någonsin och kommer också att spela en mycket viktig roll kommande mandatperiod. Med, som jag ser det, en svag regering som inte verkar förstår vikten av små- och medelstora företags betydelse för Sverige kommer vi att få problem med både tillväxt och jobb. Jag kommer att föra en mycket aktiv opposition i dessa frågor och söka breda politiska lösningar för att vi ska ha ett fortsatt bra företagsklimat i Sverige, säger Annie Lööf.

Efter ett hyfsat planerat irrande i riksdagskvarteret fann vi äntligen varandra, Annie Lööf och undertecknad, tidigt en måndag några veckor efter valet. Flyttkarusellen var i full gång och den förra Näringslivsministern var för tillfället hemlös, kontorshemlös alltså. Men humöret var det inget fel på. Måndag till trots och ett färskt valnederlag i bagaget tycktes inte ha påverkat henne nämnvärt. Visst, hon tycker att det är tomt och ledsamt att ha förlorat valet och bli av med regeringsmakten men man kunde också läsa in självsäkerhet och stridslust i hennes sätt att agera och svara under intervjun.

Annie Lööf var förmodligen det här valets enda förlorare som egentligen gick ur bataljen även som segrare. Hon lotsade Centerpartiet till partiets minsta tapp någonsin i modern tid i regeringsställning och en tämligen samlad valexpertis lovordade hennes starka valspurt och framträdande roll för Alliansen sedan EU-valet.

Hur långt före valet fick du reda på att Fredrik Reinfeldt skulle hoppa av som statsminister och partiledare för Moderaterna?

-Inte alls i förväg! Att Anders Borg skulle lämna var väl allmänt känt. Men jag törs nog påstå att Fredrik var ärlig när han sa att han var beredd att leda regeringen ytterligare en mandatperiod, säger hon. I och med att det största Allianspartiet, (M), nu och hamnat i en ledarskapsprocess öppnas det politiska fältet ytterligare för veteranen Annie Lööf.

Veteran?

-Ja, jag har ju faktiskt suttit i Riksdagen i nio år. Varav tre år som partiledare och minister. Visst gick det bra i valspurten men det har ibland varit tufft att leda ett litet parti som stundtals legat farligt nära 4-procentsspärren. Men jag vet ju att det är på valdagen det räknas, säger Annie Lööf och skrattar. På frågan om det verkligen var så klokt av partiet att göra henne till ledare, endast 28 år ung, har hon svar direkt.

-Folk som känner mig vet att jag står pall även om det blåser. Jag är medveten om att man som ung, och dessutom kvinna, får kämpa lite extra för att lyckas men det är faktiskt inget jag lider av. Och jag var ju som sagt ingen politisk nybörjare när jag blev partiledare, svarade Annie Lööf säkert en aning avmätt eftersom hon förmodligen fått den här frågan ett hundratal gånger tidigare.

Tillbaka till näringslivet. Är du orolig på allvar för det svenska näringslivet med en ny regering vid rodret, eller är det något du bara säger ur ett politiskt motståndsperspektiv?

-Nej, jag kan faktiskt känna en helt äkta oro. Jag har träffat så många små, medelstora och stora företagsledare och ser och vet hur de kämpar för att få ihop det, inte minst exportföretagen som vi i det här landet är extremt beroende av. Kostnadsökningar och dessutom lönekartläggning varje år istället för vart tredje är inte speciellt främjande. Förstår dessutom inte hur man kan ifrågasätta alla dessa företagare som jobbar med hushållsnära tjänster. Ska politikerna rycka undan dessa arbetstillfällen? Vad är alternativet för många som idag har ett jobb inom den sektorn? säger Annie Lööf och fortsätter, nu med skarpare röst och lite mörkare ögon:

-För mig är en sund och jobbskapande företagspolitik grunden i ett fungerande samhälle. Vi behöver lägga fortsatt arbete på att få bort protektionism och handelshinder på flera håll i världen. Många av våra största exportföretag kämpar hårt för att komma in på nya marknader men stöter ofta på byråkratiska och dyra hinder som politiker satt upp. En annan helt avgörande fråga för svenskt näringslivs utveckling är beskattningen av företag, en faktor som många gånger också avgör vart huvudkontoret hamnar. Vi vill ha kvar våra storföretag i Sverige och vi vill att de ska ha råd att fortsätta vara innovativa och växa då det även drar med sig de små och medelstora företagen i deras utveckling.

Alliansen, historia eller…

-Absolut inte historia. Alliansen lever självklart kvar men det är också viktigt att partierna i Alliansen profilerar sig och får ut sina budskap nu när vi är i opposition.

Ledare?

-Jag kommer att agera som en Alliansledare i opposition, det gör väl alla Allianspartiledare. Vi kommer att lägga fram en alternativ budget och strida för den, säger Annie Lööf som av några politiska bedömare även blivit kallad Allians-drottning, en krona hon inte verkar ha några som helst problem att bära

 

Fakta Annie Lööf

Annie Marie Therése Lööf, född Johansson den 16 juli 1983 i Värnamo församling, Jönköpings län. 

Hon är sedan 2006 riksdagsledamot för Centerpartiet, och partiledare för Centerpartiet och närings- och regionminister 2011-2014.