Nyheter

Anrikt elföretag försatt i konkurs

Jöta El har försatts i konkurs i Uppsala tingsrätt. Foto: Getty Images

Det Uppsalabaserade elinstallationsföretaget Jöta El har försatts i konkurs. Tills vidare hyr konkursboet ut befintlig personal för att slutföra uppdrag.

–  Det går att lägga bud på tillgångar i konkursboet, säger konkursförvaltare Alex Ljungvall hos advokatfirman Lindahl.

Den 23 mars försattes Jöta El i konkurs i Uppsala tingsrätt. Fram till den 23 april har konkursboet möjlighet att tillfälligt hyra ut elektriker till projekt som Jöta El haft avtal med. Konkursboet har i dagsläget personal på ett 15-tal projekt för att slutföra arbeten.

– Men den här lösningen gäller bara fram till den 23 april, då den statliga lönegarantin träder in, säger Alex Ljungvall på advokatfirman Lindahl, som utsetts till konkursförvaltare.

Den 12 april har en annons gått ut i Upsala Nya tidning med möjlighet att lägga anbud på tillgångar i konkursboet. Det handlar om material, lager, möbler och inventarier. I konkursboet finns också fordringar på innehållna medel.

–  Det är en del fakturering som hålls inne, men utmaningen är att det först krävs en lyckad slutbesiktning, som ofta ligger långt fram i tiden, säger Alex Ljungvall, som ser att det finns möjlighet att rekonstruera verksamheten med en ny aktör.

Jöta El är en anrik elinstallatör som bildades 1961. Bolaget har bedrivit verksamhet inom elteknik, elinstallation och solenergi i främst Uppsala och Stockholm. Företaget har ett 40 tal elektriker som alla är uppsagda. Enligt senast inlämnade årsredovisning en omsättning på 121 miljoner och ett negativt resultat på – 3 800 000 kronor.

–  Det handlar om stora kostnader som bolaget dragit på sig längre bakåt i tiden vilket gjort att de fått en tung ryggsäck med skulder.