Nyheter

Ansiktslyft för ikoniskt Ikea

Ny fasad på Ikeas varuhus i Kungens kurva.

Ikea öppnade portarna till sitt varuhus i Kungens kurva 1965. Nu har den ikoniska byggnaden fått en ansiktslyftning både invändigt och utvändigt. Men renoveringen har skett med respekt för ursprunget.

För några år sedan firade det ikoniska varuhuset 50-årsjubileum och den en gång så moderna byggnaden började ge efter för tidens tand. Det fanns långt gående planer på att flytta verksamheten till nya lokaler och riva det gamla varuhuset. Men 2019 beslutade man sig för att skrota byggplanerna och stanna kvar i fastigheten.

– När vi insåg att det inte skulle bli något nytt varuhus så kom vi fram till att vi måste ta hand om det vi har. Då var det framför allt ytskiktet på den runda huskroppen som det inte har gjorts så mycket med sedan invigningen. Vi behövde också byta ut installationerna till värme och ventilation på insidan. Sedan är det som alltid att vi passar på och gör en massa saker invändigt för att förbättra för våra kunder, säger Lena Melander, Project Manager på Ikea.

Ett stort projekt i renoveringen har varit att byta ut fasaden på byggnaden. Tidigare bestod den till största delen av stora bruntonade betongblock på tre gånger sju meter som man nu lyft ner och ersatt med vita, putsade sektioner. I den ursprungliga utformningen hade fasaden även mörka sektioner som löpte runt byggnaden i flera band. Tanken var att det skulle uppfattas som fönster. Nu har man gått hela vägen och monterat in fönster i de flesta av de svarta partierna.

– Vi gjorde ett gediget arbete med vårt konceptbolag för att titta på hur vi kunde göra det här på ett bra sätt. Vi ville bevara själen i huset men även få upp det i standard och få in mera ljus. Vi tittade på vad arkitekten tänkte från början och vi ville behålla de här karaktäristiska ränderna. Det är där vi lagt till mer fönster. Han var också inne på att det skulle vara en putsfasad som det är idag. Vi vill bevara själen men det ska vara ett modernt hus som funkar bra många år framöver, säger Lena Melander.

Renoveringen har genomförts både invändigt och utvändigt samtidigt som varuhuset varit öppet för kunder. På insidan har man gjort om layouten för hela möbelutställningen. De nya fönstren i fasaden har skapat andra förutsättningar för hur man arrangerar de olika rummen med möbler och inredning.

Tidigare låg det flera olika typer av mattor på golven men i och med renoveringen beslutade man sig för att ha ett uttryck. Vilket innebar att man bestämde sig för att byta ut alla mattor. Det är närmare 11 000 kvadratmeter som bytts ut och återförts till tillverkaren Tarketts fabrik i Ronneby för återvinning. Totalt beräknas projektet innebära en klimatbesparing på uppemot 100 ton CO2. Det upprivna golvet har malts ner och tvättats rent från lim och spackel. Det återvunna materialet har använts som råvara till nya golv i ett Ikea varuhus i Jönköping. 

– Nu kommer vi fortsätta att titta på resten av det som är den blåa delen av huset för att få upp det i standard. Det är lika mycket att göra där. Det är det som är roligt, säger Pernilla Assur Westling.

När vi besöker det nyrenoverade varuhuset är det en torsdag i februari. Ljuset faller in genom de nya fönstren och ger ett inbjudande intryck till utställningsrummen. Det känns nytt och fräscht med de enhetliga golven och inte lika instängt som det ibland kunde kännas tidigare. Det är mitt under pågående coronapandemi. Men trots det räknar man med att det ska komma några tusen besökare under dagen för att shoppa. Det ikoniska varuhuset i Kungens kurva har fått sin ansiktslyftning och kommer troligen fortsätta locka kunder för en överskådlig framtid.