Säkerhet

Ansluter till Rättvist byggande

Signalisten blir medlem i Rättvist byggande. Foto: Rättvist byggande.

Solna stads allmännyttiga bostadsstiftelse Signalisten blir ny medlem i föreningen Rättvist byggande.
– Vi vill bidra till att sätta stopp för kriminalitet, säger Lars Jolérus, vd på Signalisten
.

Efter att de fem bolagen bakom initiativet i slutet av förra året startade upp den ideella föreningen Rättvist byggande tillsammans med Byggherrarna öppnade man även upp för fler aktörer att ansluta sig.

Sund konkurrens

Signalisten tar nu steget in i föreningen som ska motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på byggarbetsplatser. Genom medlemskapet tar Signalisten ställning för sund konkurrens på lika villkor inom byggbranschen.

– I samarbete med Rättvist byggande vill vi bidra till att sätta stopp för kriminalitet och andra oegentligheter på våra byggarbetsplatser och ta ställning för sund konkurrens på lika villkor, säger Lars Jolérus, vd Signalisten.

Alla ska ha arbetstillstånd

Det pågår omfattande och välorganiserad arbetslivskriminalitet på svenska byggarbetsplatser. Den ideella föreningen Rättvist byggande har sedan starten 2017 genomfört drygt 120 arbetsplatskontroller och kartlagt över 4 000 leverantörer.

Signalisten ska samarbeta med seriösa entreprenörer och ställer motsvarande krav på deras underentreprenörer. Syftet är att inget företag ska vinna offentliga kontrakt med osund konkurrens och tvivelaktiga metoder. På Signalistens byggarbetsplatser ska alla ha ID06-kort, ID-handling och arbetstillstånd. Nu påbörjas implementeringen av den arbetsmodell som Rättvist byggande har arbetat fram.

– Ett medlemskap i Rättvist byggande möjliggör ett mer enhetligt sätt att arbeta med avvikelser och avtalsuppföljning på. Det ger oss verktyg att både arbeta proaktivt och att bättre följa upp vårt arbete, säger Matilda Nyberg Dahlbäck, kvalitetsansvarig på Signalisten.

Om Rättvist byggande:
Rättvist byggande startades av Stockholmshem 2017 och är en satsning för sund konkurrens på lika villkor och schyssta arbetsvillkor. 2020 var modellen implementerad i fem bolag; Familjebostäder, Micasa Fastigheter, SISAB, Stockholmshem och Svenska Bostäder. I slutet av 2021 bildades formellt den ideella föreningen Rättvist byggande tillsammans med Byggherrarna. Föreningen öppnar nu upp för nya medlemmar.