Nyheter

April, april! Blev du lurad i år?

Byggförskolan öppnar den 1 april nästa år...

Bygg-Ole öppnar förskola med bygginriktning och Finja börjar odla betong. Här är några luriga nyheter från byggbranschen den 1 april.


Aprilskämten duggade tätt på söndagen. Byggvaruföretaget Bygg-Ole presenterade att de öppnar en förskola med bygginriktning. 

– Vårt val att starta en förskoleverksamhet går helt i linje med vår vision om en familjär företagsanda och att vara ett växande företag som kan fungera som en god modell i samhället. Vi tror på att tidigt introducera barnen i hantverkskunnandet och samtidigt ta tillvara barnens höga energinivå och vilja att hjälpa till. Här får de jobba på riktigt, säger VD Mats Hedlund i pressmeddelandet.

För att komma in på förskolan anordnas Förskoleprovet. Det omfattar bland annat:

– Bygga ett klosstorn med minst 25 bitar av oregelbunden form.
– Ha en vokabulär som omfattar minst tio byggtermer.
– Kunna följa en enklare variant av legoritning.

Finja gick samma dag ut med att de har börjat prova på odling av betong. Enligt pressmeddelandet har man börjat i liten skala med sina mest populära torrbruk, som till exempel Finbetong, Grovbetong och Murbruk B, följt av Murblock Fördel. För att så torrbruk placeras en liten mängd bruk av önskad sort i jorden, likt innehållet i en vanlig fröpåse. För att underlätta valet följer de små betongpåsarna samma färgkoder som de ordinarie säckarna, det vill säga gul står för mura, orange för putsa, blå för gjuta samt ljusblå för laga.

– Att ha kommit så långt med odling av betong att vi kan dela med oss av detta fantastiska, på snudd till overkliga, framställningssätt är självklart enormt roligt. Det är ett revolutionerande steg och gör produkterna än mer tillgängliga, säger Veronica Jensen på Finja.

Övriga aprilskämt var bland annat att Tekniska verken gräver kulvert i hela Linköping efter den uppmärksammade infrakulvert som visades i Vallastaden. 

– I dagsläget pratar vi om 67 gator, med start vid Storgatan och Drottninggatan. Sedan kommer grävjobben successivt att fortsätta tills alla gator är moderniserade. Det här kommer givetvis att påverka trafiken under ganska lång tid, men betänk att vi då aldrig mer kommer att behöva gräva centralt under denna livstid, säger Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping.

Vi kunde också läsa om att fastighetsbolaget Stångåstaden monterar in äggkläckningsmaskiner i nybyggda lägenheterna i Eddan och Ebbepark.


Jenny Marcuson Fors