Nyheter

Årets Byggchef 2018 är korad

Alexander Sandstedt, NCC, gratuleras av Kajsa Hessel, ordförande för Byggcheferna och Susanne Bengtsson, chefredaktör för Byggvärlden. Foto: Mikael Sagström

Alexander Sandstedt har utsetts till Årets Byggchef 2018. Han jobbar som produktionschef på NCC Building, avdelning Syd.

–  Jag är oerhört stolt, säger vinnaren som överraskades med beskedet på sin arbetsplats.

Sex finalister gjorde upp om titeln Årets Byggchef i år och intresset var rekordstort, sett till antalet nomineringar. 
Juryn har nu utsett en vinnare, den nionde i ordningen, och han heter Alexander Sandstedt, är 34 år och jobbar på NCC, där han började som arbetsledare redan 2008. Nu senast har han haft rollen som projektchef i partneringprojektet Nya tingsrätten i Lund.

På onsdagen överraskades han med prisutdelning på NCC:s kontor i Malmö. Representanter från Byggcheferna och Byggvärlden, som arrangerar tävlingen, var på plats liksom kollegor till Alexander.

–  Jag är oerhört stolt, särskilt eftersom det är mina kollegor som nominerat mig. Jag är inte van att stå i rampljuset och ta åt mig äran, utan jag står hellre bakom teamet, säger en tagen vinnare i samband med prisutdelningen.

Alexander var inkallad till kontoret i tron att han skulle delta i ett möte. Men istället väntade firande med kollegor. Vinnaren var både rörd och överraskad över uppvaktningen.

–  Men jag började fundera när jag såg att flera personer som inte brukar vara i lokalerna var här samtidigt, erkänner han.

Syftet med Årets byggchef är att höja statusen på yrkesrollen och att locka fler till samhällsbyggnadssektorn. De viktigaste kriterierna handlar om etiskt agerande, lönsamhet, ledarskap, kundnöjdhet och förnyelse. Enligt juryn håller Alexander den etiska fanan högt, behandlar alla lika, är ödmjuk, driver projekt med högt säkerhetsfokus, god ekonomi och stor innovationskraft, där han bland annat ökat digitaliseringen i projekten.

– Alexander sticker ut genom att han är stark på helheten. Han är också en klok, modig och ödmjuk chef, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna och i juryn för Årets Byggchef.

Det råder ingen tvekan om att Alexander är uppskattad även hos kollegorna.

– Alexander är absolut en värdig vinnare. Han är en lagspelare av rang, sätter alltid laget före jaget och han får varje deltagare att blomma ut till sin fulla potential, säger Magnus Osbäck, verksamhetsutvecklare på NCC Building Sverige.

För Alexander Sandstedt själv är det viktigt att vara en förebild för det beteende och engagemang han själv vill åstadkomma. När han som finalist intervjuades av Byggvärlden berättade han att det är viktigt att skapa ett öppet klimat, rak och tydlig kommunikation och ta de beslut som krävs, även de obekväma. Han menade också att det viktigt att vara närvarande med lyhördhet och förtroende men också med en tydlig kravbild.

– Jag försöker vara en förebild genom mitt eget beteende. Jag gör inte skillnad på folk. Människor med olika bakgrunder behövs alla i ett lag

En av dem som ingår i Alexanders lag är Jonas Högberg, projektchef som bland annat jobbat i projektet Lunds tingsrätt.

– Juryn har gjort ett bra val. Alexander är noggrann, tillgänglig och stöttande som chef. Han sätter upp tydliga mål men låter mig leda på mitt sätt.

På frågan vad som är det bästa med att vara byggchef har Alexander ett självklart svar:

– Människorna! Utan dem kan vi inte skapa det vi gör.  

Priset som vinnaren får är en individuell handledning i ledarskap på Ledarstudion.

Alexander Sandstedt tilldelas utmärkelsen Årets Byggchef 2018 med motiveringen:

Med en hög integritet håller han den etiska fanan högt i sina projekt – och han har en moralisk kompass som gör det tydligt vad som är rätt och fel.

Han är uppskattad för att han är rakryggad och tydlig – och rättvis. Han tar ansvar och månar om sin personal, är duktig på att utveckla de yngre och är tydlig med att han hanterar människor – inte kön eller etniciteter.

Han lyckas kombinera det ekonomiska perspektivet med innovationskraft. Han har lyckats driva projekt på nya sätt, avseende både teknik och arbetssätt. Dessutom driver han en arbetsplats med högt säkerhetsfokus, vilket visar att han har förmågan att få till helheten.  

Han har hittat den balans som är så svår; att ha höga krav både på sig själv och sina medarbetare samt att vara målinriktad, engagerad och sakkunnig samtidigt som han är ödmjuk, prestigelös och inlyssnande.

FAKTA:


Namn: Alexander Sandstedt

Ålder: 34

Bor: Häljarp

Familj: Fru Linda och två söner, Benjamin 5 och Vincent 3.

Karriärväg: Arbetsledare, Platschef, Anbudsingenjör, Inköpare, Projektcontroller, Projektchef, Produktionschef.

Ledarskapsmotto: ”Som chef är du aldrig bättre än ditt team”.

Tävlingen

Årets Byggchef arrangeras av Byggcheferna i samarbete med tidningen Byggvärlden. Syftet är att höja statusen på byggchefsrollen och att locka fler att satsa på ett jobb som byggchef.

Fem olika kriterier bedöms: Ledarskap, lönsamhet, kundreaktioner, etiskt agerande – externt och internt – och förnyelse. 

Tidigare vinnare 

2010: Konstantin Spinos, arbetsledare Veidekke.

2011: Magnus Rudén, projektchef AF Bygg.

2012: Sofia Edoff, produktionschef NCC.

2013: Helena Söderberg, projektchef Züblin Scandinavia.

2014: Henrik Bratt, affärsområdeschef Erlandsson Bygg AB.

2015: Eva Torberger, distriktschef Skanska.

2016: Jens Andreasson, arbetschef Svevia

2017: Daniel Pettersson, vd Segermo Entreprenad/NRC Group Sverige. 

2018: Alexander Sandstedt, NCC Building Syd

Jury

Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna

Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building

Sven Klockare, divisionschef Bravida

Charlotte Bergman, vd ELU

Liselott Fröstad, advokat och delägare AG Advokater

Susanne Bengtsson, chefredaktör Byggvärlden 

Jurymedlemmar får inte rösta på finalister som representerar samma bolag som dem.