Nyheter

Årets byggchef: ”Jag ska använda vinnartiteln”

Måndagen blev annorlunda för Magnus Rudén, projektchef på AF Bygg. Under förmiddagen vann han Byggvärldens och Byggchefernas tävling Årets byggchef.

För knappt femton år sedan åkte Magnus Rudén, 34, skidor i Alperna. Mycket skidor. I grunden var han gymnasieekonom och hade ingen koppling till byggbranschen. I dag utsågs han till årets byggchef i tävlingen med samma namn.

— Jag är såklart glad, och lite nervös. Nu ska jag smälta detta och tänka ut hur man kan använda titeln på bästa sätt, säger Magnus Rudén en stund efter att han fått ta emot blommor, diplom och uppskattande tal från tävlingsjuryn och arbetskamrater.

Det var under skidåkningen som Magnus Rudén bestämde sig för att satsa på byggbranschen. Men vägen från alperna till jobbet som projektchef på AF Bygg var inte självklar.

— Magnus hade gått runt till olika byggföretag och frågat om de var intresserade av honom utan att få napp. Men det var jag. Jag tänkte att om han klarat av en fysisk aktivitet som skidåkning så borde han klara av byggbranschen också. Därför erbjöd jag honom ett lärlingsskap. Efter bara några dagar låg det en lapp på mitt skrivbord från en platschef som frågade vart jag fått tag på en så jäkla duktig lärling, säger Lars Olof Johansson, före detta personalchef på NCC.

Det var alltså på NCC som Magnus karriär började. Men sedan några år tillbaka jobbar han på AF Bygg i Göteborg. Numera i rollen som chef. På AF Bygg jobbar han mycket med att öka effektiviteten och få nöjdare kunder.

I priset ingår en ledarskapskurs. Vad har du kvar att lära som chef?

— Jättemycket. Bara här på företaget finns det chefer som är mycket bättre än vad jag är på många saker. Vad jag hoppas på är att bli bättre på att känna av omgivningen. Om man är engagerad kan man lätt flyga iväg och inte lyssna tillräckligt på andra.

Till tävlingsjuryn har du sagt att branschen har en tradition av att tycka att halvdana jobb är OK. Vad menar du med det?

— Det handlar till exempel om att branschen är för kortsiktig och bara gör det man ska utan förstå beställarens visioner. Det handlar också om att vi, alltså huvudentreprenörer, beställare och underentreprenörer, idag inte samarbetar tillräckligt på lika villkor, mot ett gemensamt mål. Det brinner jag för att ändra på.

Men vad ska du göra när förändringsarbetet är klart?

— Man blir aldrig klar. Det går alltid att förbättra saker. Byggbranschen har en tendens att stanna upp och vara nöjd med det som är. Så ska det inte vara, säger Magnus Rudén.

Läs också:

Läs också nomineringen:

Magnus Rudén

  • Befattning: Projektchef på AF Bygg i Göteborg. Chef för 75-100 medarbetare.
  • Ålder: 34.
  • Bor: Stenungsund.
  • Familj: Sambo och två barn, sex och fyra år gamla.
  • Karriärväg: Började som trälärling efter lumpen 1997. Jobbade sedan som snickare. Platschef och arbetsledare på Brogrens Bygg 2004-2007. Därefter arbetsledare, blockchef och platschef på AF Bygg i Göteborg. Från 2010 projektchef på samma företag.
  • Ledarskapsmotto: ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad”.

Juryns motivering:

Det var ingen självklarhet att han skulle bli byggchef. Men när den skidåkande gymnasieekonomen väl hamnade i byggbranschen tog han för sig. Snickarjobbet blev ett första viktigt steg i karriären. Ett stort engagemang för jobbet gör att han hela tiden utvecklas.

Magnus Rudén brinner för att förbättra byggprocessen för få nöjdare kunder. Han vill använda ny teknik som BIM och inspireras av lean production. På så sätt driver han förnyelse i projekten, på AF Bygg och i branschen. Byggbranschen utmärks av traditioner, invanda arbetssätt och bromsande attityder. Magnus Rudéns engagemang, förändringsfokus och nytänkande är vad som behövs. En ödmjuk inställning tillsammans med hans förmåga att se helheten och planera för förvaltning redan tidigt i projekten gör honom uppskattad bland kunderna.

För ett lyckat byggprojekt och ett framgångsrikt företag krävs ett fungerande lag. Och i laget krävs att någon har modet att tänka nytt och ifrågasätta det invanda för att nå ökad effektivitet. För juryn är detta ett centralt moment i modernt ledarskap. Därför utser vi Magnus Rudén till Årets byggchef 2011.