Nyheter

Årets Byggopus-vinnare är korad

Johan Olsson Thor. Foto: Jenny Marcuson.

Johan Olsson Thor och Robert Eriksson tilldelas årets Byggopus i kategorin högskoleingenjörer. Byggopus är Byggindustrins pris för bästa examensarbete.

”Fuktutredning av massiv träkonstruktion. Analys av vägg utan ångspärr” är namnet på examensarbetet som fick avsluta byggnadsingenjörutbildningen på Högskolan i Dalarna. Johan Olsson Thor är från Ljusdal, där han har fått en praktikplats på Ljustech Konsult AB.

– När jag upptäckte Ljustech frågade jag direkt efter praktikplats. Det finns inte många likande arbeten på en sådan här liten ort och jag vill gärna kunna bo kvar i Ljusdal, säger Johan Olsson Thor.

På Ljustech är man mäkta stolt över sin nya praktikant och är också glad att vidareutbildning inom byggprogrammen uppmärksammas.

– Vi har svårt att hitta kompetent personal. Jag är själv utbildad byggingenjör, men många bosätter sig på studieorten och tror inte att det går att få jobb här, säger Anna Styf på Ljustech Konsult AB.

Juryns motivering: ”Syftet med examensarbetet var att studera hur en byggnadsstomme av massivträ, värmeisolerad, men utan ångspärr, påverkas av fukt. Ämnet är intressant och aktuellt. Arbetet är grundligt och gediget genomfört och har en bra balans mellan teori och praktik. Att isolering med träfiber är bättre från fuktsynpunkt än mineralull och att väggen fungerar utan ångspärr är två resultat som har stor branschnytta.”