Nyheter

Årets miljöpris till Torsplan 2

NCCs handels- och kontorsbyggnad Torsplan 2 i Stockholm mottog Årets miljöpris på Betonggalan. Miljöcertifiering enligt systemet BREEAM i den högsta nivån Outstanding pågår. 

– Det känns väldigt kul att vi nu tagit emot det andra miljöpriset för Torsplan 2. I mars 2016 fick fastigheten priset Bästa handelsbyggnad vid prestigefyllda BREEAM Awards, säger Charlotte Wikner, projektchef på NCC Building.

Det var i torsdags den 10 november som Torsplan 2 vann Årets miljöpris på Betonggalan som hölls på Berns i Stockholm och arrangeras av Tidskriften Betong. 

Torsplan 2 omfattar 3 500 kvadratmeter butiksyta, 18 500 kvadratmeter kontor och en tunnelbanestation i Stockholms nya stadsdel Hagastaden. 

Nomineringen lyder: ”Torsplan 2 har en robust stomme av betong. Våningsplan med få pelare skapar flexibilitet och den tunga stommen skapar god inomhusmiljö med minskade temperaturväxlingar och lägre energianvändning. Den arkitektoniskt genomarbetade fasaden med sitt runda hörn består av prefabricerad betong utan synliga skarvar, en unik egenskap i storstadsmiljö.” 

 
Byggnaden certifieras enligt BREEAM Outstanding. Det ställer hårda krav på exempelvis energi- och vattenanvändning, inomhusklimat, föroreningar, transporter, byggnadsmaterial, avfallshantering och förvaltningsprocesser.

Övriga vinnare:

Årets Betongkonstruktör: Jesper Krus, Strängbetong

Årets Betongarkitekt: Ola Jonsson & Mårten Leringe, CF Möller

Årets Betongentreprenör: Oskar Bruneby, Peab

Ung&Tung: Therese Hellman, Skanska

Årets Montageledare: Henrik Nilsson, Strängbetong

Årets Betongdesigner: Agneta Jörlander

Årets Betongforskare: Natalie Williams Portal, CBI Betonginstitutet