Nyheter

”Årets sämsta bygge” korat

Tidningen Byggnadsarbetaren har utsett brobygget i Ludvika till årets sämsta bygge. 

I ett tiotal år har tidningen Byggnadsarbetaren utsett ”sämsta bygget”. I år går den föga smickrande utmärkelsen till brobygget över järnvägen i Ludvika. I somras rasade bygget vilket ledde till att 12 personer skadades, varav sex allvarligt. Byggnadsarbetare hamnade i ett kaos av armering, formvirke och betong. Det är en av 2000-talet svåraste byggolyckor. 
Byggnads har kommenterat olyckan både i somras och nu i veckan när Skanskas egen utredning stod klar. Byggnads menar att olyckor av det här slaget måste lyftas till en högre nivå.

–  Huvudentreprenörer säger gång på gång att de ska utreda och blir bättre men de allvarliga olyckorna fortsätter att hända. Vi vet att underleverantörer i flera led försämrar säkerheten och leder till olyckor, i värsta fall dödsfall, säger Kim Söderström, ordförande i Byggnads Gävle Dala, i ett pressmeddelande.

Broraset kunde slutat i en ännu större katastrof. Kort före raset passerade ett godståg under arbetsplatsen. Hade tåget kommit vid olyckstillfället hade det kört rakt in i den förstörda bron, vilket förmodligen hade lett till ett flertal dödsfall. Det är anmärkningsvärt att det kan ske på en arbetsplats med en stor statlig beställare och ett etablerat ansvarigt bolag som Skanska.

Det är på grund av olyckan och bristerna som lett dit som byggarbetsplatsen vid Kajbron i Ludvika nu utses till Årets sämsta bygge 2017. Tidigare har byggen som Citybanan i Stockholm, Södra Cell Värö i Halland och Glasberga i Södertälje fått utnämningen.