Nyheter

Årets Stockholmsbyggnad är korad

Långbrodalsskolan. Foto: Anders Fredriksen.

Långbrodalsskolan i Älvsjö tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2018. ”Positivt med en skolbyggnad som bygger en stark identitet kring en skolmiljö, vilket inte är helt vanligt i dag”, säger juryn.
Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog under en ceremoni i Stockholmsrummet, Kulturhuset, i går den 7 juni.

– Långbrodalsskolan är en mycket värdig vinnare och det är extra roligt att det är en skolbyggnad som tar hem priset i år. I ett växande Stockholm behöver vi inte bara bygga bra bostäder, bra skolmiljöer är minst lika viktigt. Startfältet har varit väldigt brett i år och alla projekt har stora kvaliteter. Detta visar på att det som byggs i Stockholm håller hög klass oavsett om det är en skola, bostäder eller ett kraftvärmeverk, säger Jan Valeskog.

Sammanlagt kom det i år in nästan 5 900 röster. Vinnaren Långbrodalsskolan fick drygt 1 200 av rösterna.

Det är nionde året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna gallrades fram av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”En nästan pittoresk byggnad till sin volym som samtidigt är både originell, lekfull och funktionell. Det är positivt med en skolbyggnad som bygger en stark identitet kring en skolmiljö, vilket inte är helt vanligt i dag.”

Långbrodalsskolan är ritad av Aperto och NIRAS Arkitekter. Byggherre är SISAB och byggentreprenör Bygg R1 AB. Skolan är en nybyggnad på cirka 4 430 kvadratmeter BTA.

– Stort tack till alla som röstat på Långbrodalsskolan. Det är väldigt hedrande och kul att vårt arbete med arkitektoniska värden uppmärksammas. Det är en unik byggnad som också skolbarnen tagit till sina hjärtan och döpt till Palatset, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.

SISAB:s projektansvarige Anders Lööv, som lett projektet från start till mål, tror sig veta en förklaring till det lyckade resultatet:

– Samarbetet med alla inblandade har gått så smidigt. Tillsammans med skolan, utbildningsförvaltningen, entreprenören och arkitekterna har vi hela tiden arbetat med barnens bästa i tankarna. 

FAKTA:
Projekt: Långbrodalsskolan

Byggherre: SISAB

Arkitekt: Aperto/Niras arkitekter

Byggentreprenör: Bygg R1 AB

Ägare: SISAB

Tävlingskriterier
Byggnaden ska ligga i Stockholms stad, inom kommungränsen. Det kan vara stora som små byggnationer exempelvis bostadshus, kontor, skolor, parker eller liknande. Det kan även vara en större renovering eller ombyggnation av ett hus som är av så stor betydelse att det känns som ett nytt hus. Byggnaden ska ha färdigställts under 2017.

Resultatet av omröstningenLångbrodalsskolan 1 235 rösterZenhusen 1 083 rösterEtaget 710 rösterThe Bronze 697 rösterVärtaverket 546 rösterTaklampan 431 rösterHållbarhetshuset KTH 394 rösterVällingby Allé 323 rösterMagelungsterrassen 247 rösterVallgossen 214 röster

Jenny Marcuson Fors