Nyheter

Årets vinnare av Silverbalken korad

Marcus Glaas vinner Silverbalken 2020. Foto: Stålbyggnadsinstitutet

Årets vinnare av Stålbyggnadspriset Silverbalken är Marcus Glaas på Skanska. Han har bland annat varit involverad i arbetet med nya Guldbron vid Slussen i Stockholm. 

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. I år delades utmärkelsen ut för 46:e året i rad .
–  Priset går till Marcus Glaas eftersom han under lång tid arbetat med flera avancerade broprojekt i stål. Han är en av de yngsta som fått ta emot utmärkelsen Silverbalken och det är ett bevis på att vi har en bra återväxt i branschen. Det är med stor glädje som Stålbyggnadsinstitutet tilldelar 2020 års Silverbalk till Markus Glaas, säger Björn Åstedt, VD för Stålbyggnadsinstitutet.

Markus Glaas är idag teknisk chef för stålbroar på Skanska och var ansvarig för tillverkningen av den nya Slussbron mellan Gamla stan och Södermalm i Stockholm.
– Stort, och ärorikt förstås. Jag har varit på många Stålbyggnadsdagar och sett vilka som har fått priset. Nu får jag stå här på Slussbron och ta emot priset också, det känns härligt. Jag vill tacka hela teamet på Skanska och min fru och dotter som alltid stöttat mig, säger Markus Glaas.
Andra projekt som han varit inbladad i är gamla Årstabron, järnvägsbroarna vid Tomteboda och stålbron vid Stockholms stadshus. Den bro som han själv vill lyfta fram som en viktig milstolpe i hans karriär är Årstabergs pendeltågstation.
– Det är en bro som de flesta inte tänker på. Men det var ett otroligt avancerat projekt som jag lärde mig väldigt mycket på, säger han.
Den nya Guldbron vid Slussen ser han också som ett spännande och annorlunda projekt.
– Vi har haft många utmaningar att jobba med men det som jag kanske minns mest är själva transporten från Kina. Det var väldigt speciellt med inseglingen från Kapellskär in till Slussen. Ett minne för livet, säger han.

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets och stålbyggnadsbranschens nationella utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling och delas ut varje år i samband med Stålbyggnadsdagen.