Nyheter

Arkelsten gjorde bostadsklipp hos svartmäklare

Ifrågasatta bjudresor och styrelseuppdrag. I dag avslöjas nya komprometterande uppgifter om Moderaterans nya partisekreterare Sofia Arkelsten — bostadsklipp hos svartmäklare.

Det är Aftonbladet som grävt i Sofia Arkelstens förflutna och plockat fram känsliga uppgifter om hennes bostadskarriär.
När hon flyttade från föräldrahemmet i Vällingby för att flytta ihop med sin sambo i april 2000 kom hon över en hyreslägenhet på Högbergsgatan 65 på Södermalm — utan att stå i någon bostadskö. För en lägenhet i Stockholms innerstad krävs vanligtvis minst 20 års köande.

Fastigheten ägdes av Peder Dahlborg, som två år senare avslöjades som svartmäklare av Janne Josefsson i Uppdrag Granskning.

– Jag betalade inte svart. Jag fick kontraktet genom en bekant till familjen, säger Sofia Alkersten till Aftonbladet.
Fem år senare köpte Sofia Arkelsten en bostadsrätt i Årsta i södra Stockholm och lämnade hyreslägenheten på Söder i byte.

– Vi fann ett pris som vi var nöjda med båda två, vi och den som sålde — och som mäklaren tyckte var bra och vettigt, säger Sofia Alkersten.
Efter knappt tre månader sålde Sofia Arkelsten och hennes sambo bostadsrätten i Årsta och köpte en ny på Kungsholmen.

Bostadsklippet är ytterligare en av de affärer i gråzonen för vad som är etiskt och juridiskt acceptabelt som nu sätter press på Sofia Arkelsten och hennes chef, statsminister Fredrik Reinfeldt.

Tidigare i veckan avslöjades att hon som riksdagsman åkt på resor som betalats av RFSU och Shell och att Shell efter resan fått positiva omdömen i hennes blogg vid tretton tillfällen.
Det avslöjades också att hon behöll sitt styrelseuppdrag i det börsnoterade teknikkonsultföretaget Sweco även efter att hon blivit partisekreterare i regeringens största parti. Först när media ställde frågor avgick hon ur Swecos styrelse.