Nyheter

Arkitektens urval på Nordbygg

Kaminsky arkitekter visar Wood tube
Kjellgren och Kaminsky arkitekter visar runt på mässan Nordbygg.

Vad tittar arkitekterna på under branschmässan Nordbygg? En rundtur bland utställarna med arkitektbyrån Kjellgren och Kaminsky bjuder på både urgamla byggmaterial och helt nya innovationer. 

Under branschmässan Nordbygg presenteras ett digert program för alla arkitekturintresserade. Under rubriken ”Arkitektens ögon på” anordnas fördjupande seminarier om byggmaterialen betong, stål och trä med utgångspunkt från konkreta projekt som Filborna vattentorn.

För den som vill grotta ner sig mer i mässans stora monterutbud anordnas guidade turer med arkitektbyrån Kjellgren och Kaminsky.

– Vi har skannat av utställarna och plockat ut några guldkorn med fokus på hållbarhet, säger Pontus Belling på Kaminsky arkitekter.

Blandad rundtur med Kjellgren och Kaminsky

Rundturen tar ungefär en timme i anspråk och bjuder på allt från badrumsskivor och isolering av hampa till ett byggmaterial som har flera hundra år på nacken. Furuspån har använts för att klä väggar och tak sedan vikingatiden och är hetare än någonsin.

På Kyrktak AB jobbar man mot Statens fastighetsverk och Svenska kyrkan med äldre kulturbyggnader som Läckö slott samt mot privatkunder med nybyggnation.

Magnus Hedegård, Kyrktak AB.

– Vi upplever en ökad efterfrågan från många privatkunder. Inte minst hos dem som vill skapa något unikt ofta i skärgårdsmiljö, säger Magnus Hedegård på Kyrktak AB.

Furuspånen hämtas från den finska tillverkaren Nordic Shingle. De använder tallar som är minst 150 år och med en kärnved på 30 centimeter eller mer.

– Det är ett jäkla pyssel att få tag i timmer som duger till takspån säger Magnus Hedegård.

Som kontrast till den uråldriga takspånen gör man ett nedslag i Wood tubes monter. Det värmländska företaget har revolutionerar byggbranschen med sina patenterade pappersreglar som kan ersätta trä- och stålreglar.

– Det här är en väldigt spännande produkt som vi redan använt i några av våra projekt, säger Pontus Belling.

Rundturen bjuder på fler spännande nedslag bland mässans utställare.