Nyheter

Arkitekterna sågar svenska byggtrender

Tråkigt, fegt och fantasilöst. Kritiken är inte nådig när arkitekter ska beskriva den svenska byggbranschen. <br></br> — Svensk nutidsarkitektur är i ett internationellt perspektiv helt ointressant, säger Ola Andersson på A1 Arkitekter.

Byggvärlden bad ett antal framgångsrika arkitekter beskriva den svenska samtidsarkitekturen. Svaren formas till en frän kritik mot en byggbransch som är feg och inte vågar satsa på spännande byggprojekt.

— Beställarna sneglar på varandra och de trender som råder. Det skapar likartade bostadsbyggen där inget sticker ut, säger Fredrik Löfvenberg, arkitekt på Liljewall Arkitekter.

Den svenska samtidsarkitekturen tycks också stå sig slätt i ett internationellt perspektiv. Studio Grön, med kontor i Göteborg och Köpenhamn verkar mycket i våra grannländer.

— Därför är det lite svårt att säga något om den svenska nutidsarkitekturen. Men intrycket är ändå att den försiktig. I Sverige styrs man mycket av traditioner och okunskap hos byggherrarna, säger Martin Forsby, arkitekt på Studio Grön.

På Skanska känner man inte igen sig i kritiken.
— Det går inte att säga att det är en parts fel. Det är ett samspel och vår ambition är alltid att medverka till bra arkitektur, säger Stephan Woodbridge, produktutvecklingsdirektör på Skanska.

På Stadsbyggnadskontoret i Stockholm kan man dock till viss del hålla med arkitekternas invändningar.

— Om jag ska summera de senaste årens bostadsbyggande så kan jag se att det är slätstruket. Beställarna vågar inte ta i, säger Bengt Andrén, planchef för ytterstadsavdelningen.

Enligt Bengt Andrén ska stadsbyggnadskontoret avväga byggprojektens påverkan på närmiljön. De ska även lotsa fram de förslag som känns rimliga att genomföra till beslut i kommunen.

— Vi har ett ansvar eftersom vi inte insåg hur lika alla byggen skulle bli. Men även arkitekterna kan bli bättre på att lämna djärva förslag, säger han.

Hur ska ni lösa detta?
— Genom att vi alla ställer oss frågan vad vi tycker om det som byggts och sedan diskuterar förändringar. Jag kan redan se att mer spännande förslag är på gång.