Nyheter

Asbesten förstörde hans lungor

Lennart Karlsson har en karriär som plattsättare bakom sig. I dag betalar han priset. För i kakelfixen fanns asbestfibrer som förstört hans lungor.

— Det är 28 trappsteg upp till lägenheten, förklarar en andtruten Lennart Karlsson, 69 år, när han tar telefonen. Han har skyndat upp för trapporna till lägenheten i Ax-les-Thermes i de franska Pyrenéerna, där han bor sedan några år.

Lennart Karlsson är en före detta kraftkarl. Han tävlade i brottning, rodd och simning. Och han satte kakel i en takt som sällan skådats.
— 30 badrum på en vecka, 60 kvadrat per dag. Det blir 2 640 kakel per dag, berättar han stolt.

Det var på 1960-talet. Han tog ackordsjobb långt hemifrån, bodde på en tältsäng i källaren till de hus han arbetade i. På dagarna stod han i rök och damm och vispade kakelfix i hink.

1989 konstaterade en läkarundersökning att Lennart Karlsson fått betala för sitt slit. Lungorna var förstörda. I kakelfixen fanns asbestfibrer som fastnat i hans lungvävnad och som nu blivit en åtta till elva millimeters beläggning. Han har asbestsjukdomen pleuraplack.

— Du hör hur man pratar, liksom stockande, säger han.
— Och det suger direkt i vaderna, man syresätter inte blodet tillräckligt, fortsätter han.

Ax-les-Theremes är en kurort, 720 meter över havet. Där har Lennart Karlsson och hans hustru bosatt sig eftersom det är lättare att andas på hög höjd. Men han kan inte flytta ifrån oron över vad asbesten i hans kropp mer ska ställa till med. Enligt läkare är inte pleuraplack en sjukdom som i sig ger cancer. Men den som har pleuraplack har exponerats för så mycket asbest att cancerrisken ökar.

— Det är klart man funderar, säger Lennart Karlsson.