Nyheter

Aska kan ersätta cement som byggmaterial

I framtidens husbyggen kan betongen bestå mer av aska än av cement. Forskare i USA har tagit fram en tillverkningsmetod där överbliven aska härdas till superisolerande, eldhärdigt byggmaterial.

I dag hanteras aska främst som en avfallsprodukt som varje år kostar stora summor att hantera och deponera. Mulalo Doyoyo, biträdande professor vid Georgia Techs School of Civil and Environmental Engineering, har tagit fram en metod där askan istället kan ersätta cement i tillverkningen av betong.

I processen som går under det patenterade namnet Cenocell blandas askan med organiska kemikalier. Därefter sker en badskumsliknande kemisk reaktion. Askblandningen som nu närmast liknar en grå bröddeg bakas sedan i en hundra grader varm ugn.

Cenocell har enligt Mulalo Doyoyo, flera fördelar. Askbetongen har bra isolerande förmåga och är eldtåligt, tål höga tryck och belastningar samtidigt som det väger lite. Genom att välja olika slags aska, kemikalier och härdningstid kan materialet få en lång rad olika egenskaper. Det kan användas som byggmaterial inom bygg- och anläggningsbranschen, som krockskydd inom transportindustrin samt värmeskydd inom rymd- och flygsektorn.

– Vi fokuserar väldigt mycket på byggbranschen. Om det här materialet används i en byggnadsstruktur kommer stora mängder energi kunna sparas på grund av de goda isoleringsegenskaperna, säger Mulalo Doyoyo i ett uttalande.

Hittills har Mulalo Doyoyo och hans forskarteam bara tagit fram mindre mängder av det askbaserade byggmaterialet. Forskarna samarbetar med en betongtillverkare i Georgia för att ta fram större volymer av Cenocell för att göra fler materialtester.

En preliminär uppskattning är att tillverkningskostnaderna för askbaserad betong kommer ligga på omkring 38 dollar per kubikmeter.

I USA är aska en stor restprodukt — bara i kolkraftverken bildas mer än 125 miljoner ton aska och flygaska. I Sverige bildas stora mängder aska exempelvis vid avfallsförbränning och i de biobränsleeldade kraftvärmeverken.