Nyheter

Åtal för tappad grävskopa

En man har åtalats vid Eskilstuna tingsrätt för arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada. Bakgrunden är en arbetsplatsolycka där en skopa lossnade från en grävmaskin.

Olyckan inträffade i Näshulta söder om Eskilstuna i oktober 2008. Två män arbetade med att göra i ordning grunderna till ett hus och ett garage. Den ene, företagets ägare, satt vid spakarna till en grävmaskin. Plötsligt lossnade skopan på grävmaskinen. Den andre mannen, anställd i företaget, träffades av den fallande skopan och fick krosskador på huvudet och högra axeln.

Nu åtalas företagaren. Åklagaren anser, enligt Sveriges Radio P4 Sörmland, att företagaren inte hade vidtagit de åtgärder som krävs för att förebygga olycksfall. Han hade nämligen inte kontrollerat om skopan var ordentligt låst. Riskbedömningen av arbetet var dessutom felaktig eftersom företagaren tillät sin anställde att jobba så nära grävmaskinen.

Förundersökningen visar att skopans låsmekanism hade krånglat en längre tid. Dessutom var summern trasig som ska varna för om skopan är lös.