Nyheter

Åtalas för grova ekobrott i byggbolag

stämningsansökan
Tre män åtalas vid Eskilstuna tingsrätt för en rad grova ekobrott i byggbranschen. Foto: Getty Images

En trio män åtalas vid Eskilstuna tingsrätt för en rad grova ekobrott för miljonbelopp i ett bolag i byggbranschen. Bland annat deklarerades inte arbetsgivaravgifter på 1,5 miljon kronor, tusentals banktransaktioner förtegs i bokföringen och privata bankkonton användes för grov näringspenningtvätt.

De brott som de åtalade männen (26, 56 och 57 år) misstänks för gäller överträdelse av näringsförbud, grova bokföringsbrott och skattebrott samt penningtvätt. Bland annat deklarerades inte arbetsgivaravgifter på 1,5 miljon kronor, tusentals banktransaktioner förtegs i bokföringen och privata bankkonton användes för grov näringspenningtvätt.

En av männen, som sitter häktad sedan februari, hade dessutom näringsförbud under de dryga två år som utredningen omfattar. Tillsammans med en annan åtalad påstås han i praktiken ha lett bolaget.

Den tredje åtalade ska ha upprättat en lögnaktig årsredovisning och felaktiga skattedeklarationer.

Åklagaren pekar på stora brister i bokföringen. Under 2018-2019 så har drygt 3000 banktransaktioner på sammantaget 7,9 miljoner inte bokförts. Av dessa transaktioner avser 4,6 miljoner intäkter samt 3,1 miljoner kronor överföringar till de två huvudåtalade. Bolagets banktillgångar har övervärderats med över 1000 procent och har bokförts fel med drygt 1,8 miljoner kronor, enligt stämningsansökan.

Nästföljande räkenskapsår undanhölls cirka 4,7 miljoner kronor från att bokföras.

57-åringen och 26-åringen är även misstänkta för näringspenningtvätt då de ”uppsåtligen medverkat till åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i syfte att dölja att pengar härrör från brott eller brottslig verksamhet”, står det i stämningsansökan. ”Brottet är grovt eftersom förfarandet är satt i system samt gärningen avsett betydande värde”. Överföringar i miljonklassen har gjorts till männens privata konton samt även stora kontantuttag.  57-åringen har även swishat miljonbelopp till privatpersoner.

De åtalade förnekar brott.

Bolagets ska ha bedrivit bygg, städ och transportverksamhet, försäljning av byggmaterial samt personaluthyrning.

Nyhetsbyrån Sirén/Byggvärlden