Nyheter

Återbruket av Östermalmshallen vinner pris

Östermalmshallen Padel
Den nya funktionen har inneburit vissa anpassningar av byggnaden, bland annat har de invändiga pelarna och fasaden förlängts så att taket numera är två meter högre. Foto: Tengbom

Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg i Stockholm uppstod som padelhall i Mölnlycke utanför Göteborg. Nu vinner den priset för årets cirkulära bygginitiativ på Återvinningsgalan.

Priset för årets cirkulära bygginitiativ gick till Wallenstam för Östermalmshallen padel. Motiveringen lyder:
“När anrika Östermalmshallen i Stockholm skulle renoveras 2016 byggdes en tillfällig saluhall mitt på Östermalms torg. När renoveringen fyra år senare var klar köpte Wallenstam den stilrena byggnaden i trä och kanalplast. Ett år efter köpet står hallen klar med ny funktion i form av Östermalmshallens padel i Mölnlycke.”

– Östermalmshallen padel är ett hållbart projekt från start till mål och ett av Sveriges största återbruksprojekt där en unikt stor byggnad kunnat återanvändas för ett nytt syfte, säger Karin Mizgalski, hållbarhetschef på Wallenstam.

Hallen som numera går under namnet Östermalmshallen Padel ligger i dag i Wallenstams nya stadsutvecklingsprojekt Mölnlycke Fabriker utanför Göteborg. Den innehåller sex dubbelbanor för padel och även en restaurang. Byggnaden har tidigare vunnit Architizer A+ Award, Design S arkitekturpris samt Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris.

Huset har ritats av Tengbom som även anpassat byggnaden till dess nya plats och funktion sedan Wallenstam köpt den tillfälliga hallen.

– Något vi tar med oss framåt är att god arkitektur är en viktig förutsättning för långsiktig hållbarhet. Huset har varit populärt, en succé från början, och Wallenstam har varit måna om att bevara och förstärka de fina kvalitéerna i anpassningen av byggnaden till det nya ändamålet och platsen, sa Mark Humphreys, regionchef för Stockholm på Tengbom, när padelhallen invigdes i april i år.

Bakom Återvinningsgalan som arrangerades den 24 november står tidningen Recycling tillsammans med Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna.

Läs mer: Tillfällig lösning kan leva vidare.

Återuppstod som padelhall på andra sidan Sverige.
Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg, som användes när den gamla Östermalmshallen i Stockholm renoverades. Foto: Tengbom

Bakgrund

När anrika Östermalmshallen i Stockholm skulle renoveras 2016 byggdes en tillfällig saluhall på Östermalms torg. En byggnad som ritades av Tengbom Arkitekter och som blivit flerfaldigt prisbelönad för sin arkitektur. När renoveringen fyra år senare var klar förvärvade Wallenstam den stilrena byggnaden i trä av Stockholms stad. Ett år efter förvärvet stod hallen klar med ny funktion i form av Östermalmshallen padel i Mölnlycke.