Nordbygg

35 000 besökte Nordbygg

Nordbygg
Peter Söderberg och Lina Hann. Foto: Susanne Bengtsson

35 000 personer besökte Nordbygg under de fyra dagarna. En mycket positiv siffra, enligt avgående projektchef Peter Söderberg.
– Vi är mycket nöjda med antalet besökare. Mässan uppskattades verkligen av besökarna.

930 utställare och 35 000 besökare. Det blev resultatet av årets Nordbygg-mässa. Men antalet besökare är inte det viktigaste, enligt Peter Söderberg.

– Att vi kan träffas igen i den här skalan överskuggar allt. Det är inget annat än fantastiskt att Nordbygg äntligen blev av, efter fyra års väntan. Sen kan nog pandemin trots allt ha inneburit att några valde att stanna hemma, säger Peter Söderberg.

Peter Söderberg säger att han inte har varit stressad alls under de hektiska dagarna.

– Men när man kommer hem faller man ihop. Det blir en mässbaksmälla och det tar en vecka innan man får krafterna tillbaka.

Peter Söderbergs efterträdare Lina Hann håller med:

– Det är så otroligt mycket detaljer som måste tänkas på innan. Samtidigt får man sån energi när man äntligen träffar alla och ser hur det blev. Och man börjar redan fundera på vilka förbättringar man kan göra till nästa mässa.

Även om det är sista mässan för Peter Söderberg så känner han inget vemod.

– Nej, jag har varit så inställd på detta. Jag tycker det är väldigt bra att jag och Lina har kunnat jobba parallellt. Jag kommer ur det här på ett bra sätt och Lina kommer in på ett bra sätt.

Hur har responsen varit från utställarna?

– De jag har pratat med har varit väldigt glada och positiva, säger Lina Hann.

Peter Söderberg:

– Jag pratade med en av de nya utställarna. De sa efter andra dagen att nu kan de inte ta emot fler ordrar. De hade uppenbarligen de komponenter som efterfrågades av besökarna. Det är roligt att få höra sånt.

Har alla arrangemang gått enligt plan?

– Det har inte varit något som har strulat eller att talare har varit sjuka. Kanske någon enstaka som drog sig ur och som vi fick ta in någon annan för, säger Lina Hann.

Vilka har varit era personliga höjdpunkter?

Lina Hann:

– Det var nog faktiskt när folk började flytta in, det tyckte jag var väldigt roligt. När man fick se hur allt växte fram. Sen tycker jag att det kvinnliga nätverket var bra, det var intressanta talare och Bygg-Sandra höll ihop allt väldigt bra. Det blev en hög energi.

Peter Söderberg:

– Dels är det andra dagens förmiddag när jag såg massan välla in vid entrén, alla svarta ryggar, då kändes det verkligen att det var på riktigt. Det var härligt, som om det aldrig hade varit någon corona. Sen hade vi lite tur när vi satte ihop scen-programmet tillsammans med Sveriges Arkitekter att det råkade bli vinnaren av Kasper Salin-priset och även de som vann Årets Bygge. Detta kände vi ju inte till innan. Det blev väldigt högaktuellt. Jag tyckte också det var roligt att träffa studenterna som ligger bakom det unika kafét vid Entrétorget.

Är det något du Lina vill förändra till nästa Nordbygg 2024?

– Ja, det kanske är det som är viktigast, att förändra och förnya. Men vad det blir konkret det får vi se då. Nu ska vi utvärdera det vi har gjort, säger Lina Hann