Nyheter

Åtta döms i ekobrottshärva

Södertörns tingsrätt har dömt åtta personer till fängelse i mellan åtta månader och fyra år för grova skattebrott och grova bokföringsbrott. Brottsligheten har bestått i att bolag betalat svarta löner till sin anställda.

Tingsrätten har i domen konstaterat att brottsligheten möjliggjorts genom att man använt sig av ett företag som registrerats i en persons namn som inte haft något med företaget att göra, en så kallad målvakt.

Företaget, som inte haft någon verksamhet, har ställt ut fakturor som företrädare för byggbolagen betalat. Totalt har mer än 60 miljoner kronor betalats in till företaget. Pengarna har därefter tagits ut från företagets konto och använts för att betala löner till de anställda i byggbolagen. I byggbolagens bokföring har detta inte redovisats som en lönekostnad utan som en kostnad för den betalda fakturan. På så sätt har byggbolagen sluppit att bl.a. betala arbetsgivaravgifter.

–Totalt rör det sig om cirka 16 miljoner kronor som byggbolagen inte betalat in till staten, vilket naturligtvis är ett betydande belopp, säger rådmannen Fredrik Nydén som varit ordförande i målet, i ett pressmeddelande. 

Rättegången har pågått i mer än 20 dagar och ett femtiotal vittnen har hörts i målet. Totalt var elva personer åtalade men tre personer har frikänts av tingsrätten.

–De som frikänts har huvudsakligen stått åtalade för penningtvättsbrott och i den delen har tingsrätten inte ansett att hanteringen av pengarna varit brottslig, säger Fredrik Nydén.

De dömda, som suttit häktade sedan oktober 2016, är försatta på fri fot i väntan på att domen vinner laga kraft.