Nyheter

”Åtta månader är för kort tid”

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen, menar att åtta månader är för kort tid för att lösa cementkrisen. Foto: Byggföretagen

Branschen pustar ut efter regeringens besked att förlänga Cementas tillstånd. Men bara tillfälligt. Åtta månader är alldeles för kort tid för att ställa om cementproduktionen, menar flera aktörer.
– Åtta månader är för kort tidsperspektiv och gör att risken för byggkris fortfarande finns kvar men har flyttats fram några månader, säger Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong.

I och med regeringens tillfälliga lösning undviker man cementbrist och en byggkris i höst. Men risken är att man agerat för kortsiktigt och bara skjuter fram problemet.
– Det är bra att regeringen uppmärksammat Byggföretagens analys och vill undvika ett produktionsstopp i höst. Men åtta månader är kort tid. Samhällsbyggnadssektorn behöver långsiktighet – annars kan vi sitta i samma sits till jul, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

Jan-Olof Jacke, vd svenskt Näringsliv, hade gärna sett en mer hållbar och långsiktig lösning.

– Det är bra att regeringen vill skjuta på stoppet för Cementa. Men det går inte att ställa om den svenska cementproduktionen på åtta månader. Det här är oerhört komplicerade processer.

– Nu får vi se vad som händer med den juridiska processen. Om Cementa inte kan få nytt tillstånd så står vi inför en svår omställningsprocess. Och man ska komma ihåg att det blir inte mindre utsläpp om brytningen sker någon annanstans i världen, säger Jan-Olof Jacke.

Svensk Betong konstaterar också att regeringens besked inte elmininerar konsekvenserna utan bara tillfälligt skjuter fram dem. 

– Bra att regeringen ser allvaret och bekräftar vår konsekvensanalys, men åtta månader är för kort tidsperspektiv och gör att risken för byggkris fortfarande finns kvar men har flyttats fram några månader. Den stora osäkerheten kvarstår tyvärr med det här förslaget säger Malin Löfsjögård.

Att ställa om egen cementproduktion till import är en process på minst 2-3 år, enligt en analys från Svensk Betong.