Nyheter

Attacker stoppar byggplaner

Bostadsbolaget Tornet hade visioner för 167 nya bostäder i Tensta. I planerna rymdes såväl lägenheter, som stadsradhus och takstudios. Riktade attacker och dödshot gör att byggherren nu drar tillbaka sina byggplaner.

Bostadsbolagets Tornets bostadsplaner för kvarteret Risinge i Tensta skulle upp för beslut i stadsbyggnadsnämnden i veckan.  En eskalerande konflikt mellan bostadsbolaget och de cirka 500 boende vid Risingeplan i Tensta har dock satt stopp för planerna.

Natten till måndagen sattes bland annat en miljöstation och en bil i brand och bolagets förvaltningskontor i Tensta brandskadades. Personalen har även utsatts för hot i stil med "sänk hyran" annars.."

Polisen utreder nu såväl misstänkt mordbrand som skadegörelse och vittnen söks till händelsen som inträffade strax efter midnatt natten till måndagen. En särskild brottsförebyggare har utsetts för att söka lösa konflikten.

– Attackerna gör att vi nu lägger våra bostadsvisioner på is tills vidare. Vi vill få igång en dialog kring detta men det går inte just nu. Nu får det handla om andra frågor. Det finns ju många bra boende i området och de vill vi givetvis vara rädda om, säger Tornets vd, Göran Wendel.

Konflikten har ingenting med byggplanerna att göra. Det är kritik mot vad man anser vara oskäliga hyreshöjningar som ligger bakom den konflikt som de senaste veckorna trappats upp med skadegörelse och bränder som följd.

– Man använder hyreshöjningar som ett skäl att vandalisera. Men hyrorna är förhandlade på sedvanligt sätt. Hälften av beståndet har dessutom ännu inte genomgått någon renovering som påverkat hyran.

Varför tror du att konflikten tagit sådana våldsamma uttryck?

– Vi jobbar med trygghet och säkerhet till alla våra boende. Jag kan bara tolka det som att det är några som inte kan acceptera det.

Har du varit med om något liknande tidigare?
– Nej det är med bestörtning man får vara med om det här.

– Det innebär ju stora kostnader också. Pengar som skulle kunna använts till nya bostäder med mera. Nu skjuter vi investeringar på framtiden.

Hur mår personalen?
De mår givetvis inte bra. Vi hade förstått om de hade velat vara hemma, men de går till jobbet och kämpar på. Jag är imponerad av dem, måste jag säga!

 

Catharina Olsson-Lindh
[email protected]