Nyheter

Autodesk förvärvar Spacemaker

Spacemakers grundare från vänster Carl Christiansen, Håvard Haukeland och Anders Kvale.

Autodesk meddelade idag att de har undertecknat ett slutgiltigt avtal om att förvärva Spacemaker för 240 miljoner dollar. Spacemaker är en plattform för de tidiga skedena i fastighetsutveckling som kombinerar beräkningar i molnet med AI

– Det här är en stolt milstolpe för vårt team, säger Håvard Haukeland VD och medgrundare på Spacemaker.

Det norska start up-företaget Spacemaker, baserat i Oslo, använder molnbaserad, artificiell intelligens (AI) och generativ design för att hjälpa arkitekter, stadsplanerare och fastighetsutvecklare att snabbare fatta designbeslut i ett tidigt skede av ett projekt, och få in hållbarhetsaspekten redan från början.

Nu blir de en del av världsledande Autodesk. Genom förvärvet av Spacemaker får Autodesk en kraftfull plattform för att driva en modern, användarvänlig automatiseringsprocess baserad på AI.  
Med hjälp av AI kan arkitekter och stadsutvecklare använda plattformen för att snabbt generera, optimera och upprepa designförslag, samtidigt som man beaktar designkriterier och data såsom terräng, kartor, vind, buller, belysning, trafik, zonindelning etc. De olika alternativ har optimerats för att nyttja den fulla potentialen på den aktuella platsen.

– Vi jobbar med outcome driven design. Datorn finner snabbt de bästa lösningarna redan i en tidig fas. De flesta fel görs i ett tidigt skede av processen, ändå fokuserar mycket av dagens teknik på senare skeden, säger Håvard Haukeland VD och medgrundare på Spacemaker, till Byggvärlden.

Håvard Haukeland är själv arkitekt i grunden och startade it-företaget som en följd av att han tyckte att han saknade den typ av teknik han behövde i sitt arbete.

– För fyra år sedan begav vi oss ut på ett uppdrag med målet att erbjuda design-, ingenjörs- och projektteam ett nytt sätt för att utveckla mer hållbara städer och kvarter runtom i världen, samtidigt som vi maximerade investeringen. Autodesk köper inte bara en produkt. De köper vår kunskap, våra idéer och hela vårt team som bara är i början på en lång resa. 

Spacemaker och Autodesk delar målet att skapa en sundare planet för alla.

– Vi står inför stora utmaningar när vi ska bygga snabbare, tätare, för fler människor och mer energieffektivt. Vi vill hjälpa världen att bygga bättre i framtiden, säger Håvard Haukeland. 

Med Autodesk som ägare räknar Håvard Haukeland med att Spacemaker kommer att nå ut bredare.

– Med en stor, solid och långsiktig ägare som Autodesk, med en stor distributionskraft, blir en av fördelarna att vi kan nå ut bredare. De har en unik position för att snabbare få ut vår produkt till team världen över, vi blir tillgängliga får både små och stora projekt. Det här är en stolt milstolpe för vårt team.

Autodesk ser stora fördelar med förvärvet.

– Spacemaker är ett skolboksexempel när det kommer till att använda kraften i insikter och automatisering och möjliggöra för designers att ta fram och testa idéer på bara några minuter. 2050 förväntas ytterligare två miljarder människor att bo på vår planet, farten i design- och hållbarhetsarbete inom stadsplanering måste därför prioriteras. Spacemakers teknik förändrar i grunden vårt sätt att planera och bygga städer, så både människor och vår planet kan förbli hälsosam, säger Andrew Anagnost, VD för Autodesk, i ett pressmeddelande.

Transaktionen är föremål för sedvanliga stängningsvillkor och förväntas slutföras under Autodesks fjärde kvartal av räkenskapsåret 2021 som slutar den 31 januari 2021.


Om Spacemaker

  • Spacemaker grundades 2016 och har som uppdrag att hjälpa byggandet av bättre och mer hållbara städer.
  • Spacemaker har vuxit till över 100 anställda. Huvudkontoret ligger i Oslo. Kontor finns även i Barcelona, Stockholm, Göteborg och på MIT i Boston.
  • Spacemaker är partner till stora fastighetsutvecklare i Europa inklusive Bouygues, JM, OBOS, AF Gruppen och NREP, och vann 2019 Innovationspriset från den norska byggbranschen. 

 
Om Autodesk

  • Autodesk är ett amerikanskt programvaruföretag som grundades 1982 och idag återfinns på Nasdaq-börsen. 
  • Autodesk utvecklar produkter för design och konstruktion och deras flaggskepp är programmet AutoCAD. 
  • Företagets huvudkontor ligger i San Rafael, Kalifornien i USA.