Nyheter

Avslöjade skattefiffel för 2,4 miljarder

Skatteverket har avslöjat att 2,4 miljarder har undanhållits staten genom svartarbete under tre år. Nu förstärker Skatteverket sin satsning mot svartarbete.

— Det försvinner mycket mer, men det här vad det vi utredde och kunde ta tillbaka till staten, säger Pia Bergman, projektledare på Skatteverket.

Enligt Skatteverkets uppskattningar bedrivs en tredjedel av svartarbetet av organiserad brottslighet, till exempel kriminella gäng.
— Och vi ser att kontakterna mot organiserad brottslighet ökar, säger Pia Bergman.

Nu fortsätter Skatteverket sitt arbete mot organiserad brottslighet och svart arbetskraft i ett nytt fyraårigt projekt, med förstärkta resurser.
— Kontrollarbetet utökas med 50 procent. Förra året hade vi en insats om 20 000 arbetsdagar, nu ska vi ha 27 000-28 000 arbetsdagar, säger Pia Bergman.

Byggbranschen är en av de branscher som har störst problem med svartarbete, enligt Pia Bergman Vanligast är det i sektorer med lägre utbildningsnivå, till exempel byggstädning, rivning och ställningsarbeten.

— Det vi har sett är att branscher med underentreprenörsproblematik är hårt drabbade, och bygg är en typiskt sån bransch. Samtidigt är det härligt att se att branschen arbetar aktivt för att åtgärda det, säger hon.

Pia Bergman efterlyser lagändringar som ger Skatteverket rätt till oanmälda besök på arbetsplatser, samt att arbetsgivaravgifter blir individbundna.