Nyheter

Efter konkursen: Avstannat rot-projekt för tung beställare

ett ROT-projekt som Byggtema genomförde åt Köpings Bostads AB har stannat av. Genrebild: Getty Images

Köpings Bostads AB har varit Byggtemas mesta beställare under de senaste åren. Bland de mest anlitade underentreprenörerna finns JEV Eltjänst AB i Kumla. Båda har nu drabbats av Byggtemas konkurs då de haft pågående rot-projekt.

Förra veckan lämnade Byggtema i Örebro in en konkursansökan. Majoriteten av Byggtemas projekt har handlat om renovering, ombyggnad och tillbyggnad av flerbostadshus, men bolaget har även haft en del skol- och kontorsprojekt.

Sedan 2017 Byggtema bolaget haft ett 50-tal ombyggnadsprojekt samt ett antal tillbyggnads- och underhållsprojekt. Cirka 20 nybyggnadsprojekt har genomförts sedan 2017, enligt Byggfaktas databas. De flesta av uppdragen har Byggtema haft i Örebro, men även i Kumla, Hallsberg och Arboga finns många projekt, samt en del i Karlstad.

Både beställare och underentreprenörer har drabbats av byggföretagets konkurs. JEV Eltjänst i Kumla jobbade i ett pågående ROT-projekt i Örebro när de fick veta att Byggtema, som hade entreprenaden, gått i konkurs.

– Den kom helt oväntat, jag hade inte väntat mig att Byggtema skulle gå i konkurs. Vi har inte fått några indikationer eller varningssignaler, och det gick så fort också, säger John-Eric Vikholm, vd på Eltjänst.

Han vet inte vad som kommer hända framöver.

– Det finns ett projekt som vi inte fått betalt för. Våra krav ligger hos Kronofogden, men vi vet inte så mycket mer och har inte fått någon information från konkursförvaltaren än.

Byggtemas trognaste beställare sedan 2017 har varit Köpings Bostads AB, enligt Byggfakta. Bostadsbolaget hade en pågående rotrenovering i Köping med Byggtema som entreprenör när konkursen förändrade situationen. Peter Landin, vd för Köpings Bostads AB, berättar:

– Vi hade handlat upp ett ROT-projekt som skulle genomföras i flera olika etapper under fyra år. Den första etappen av 54 lägenheter är avslutad, men nu skulle nästa etapp med 147 lägenheter inledas. I 18 av dessa lägenheter har renoveringarna påbörjats. De boende har evakuerats till annat boende så både vi och våra kunder har drabbats.

Köpings Bostads AB hade innan konkursen fått en föraning, bland annat via bevakningar på betalningsförelägganden, om att något inte stod rätt till.

– Vi fick sedan signaler från Byggtema att de inte kunde driva projektet vidare.

Byggtemas mesta beställare sedan 2017, rankade efter antal projekt:

  1. Köpings Bostads AB, Köping
  2. Västra Mälardalens kommunalförbund, Köping
  3. Örebrobostäder, Örebro
  4. Örebroporten fastigheter AB
  5. Futurum Fastigheter i Örebro AB

Byggtemas mest anlitade underentreprenörer sedan 2017, efter antal projekt:

  1. Sandå Örebro AB
  2. VVS Profilen i Örebro AB
  3. Recover Riv & Håltagning AB, Örebro
  4. JEV Eltjänst AB, Kumla
  5. EL-Profilen i Örebro AB

Källa: Byggfakta