Byggprojekt

Avtal klart för bygget av Uppsalas nya arena

uppsalas nya eventarena
Arenan byggs på Gränby sportfält i Uppsala. Bild: Enter Arkitektur

Uppsala kommun tecknar avtal med Serneke Sverige AB för att bygga event- och upplevelsearenan i Gränby.
Arenan har plats för 5 000 personer vid sittande publik och ytterligare några tusen personer vid stående publik. Byggstart blir som tidigast i början av 2023.

Uppsalas nya event- och upplevelsearena planeras med tänkt plats på Gränby sportfält. Avtalet inrymmer arenan och en ny ishall. Den planerade event- och upplevelsearenan ska kunna hantera många olika typer av evenemang, mässor, banketter, konserter och hästsport, samt användas för ishockey på SHL-nivå eller SM i konståkning. Den nya ishallen med en fullstor 30×60 meter isyta ska fungera som träningshall avsedd för breddidrott inom konståkning och ishockey.

Arenan kommer ha en kapacitet om 5 000 personer vid sittande publik och ytterligare några tusen personer vid stående publik.

Bygger ishallen först

– Det känns väldigt roligt att få vara med och bygga samhällsnytta och folkhälsa tillsammans med Uppsala kommun. Otroligt spännande att få vara med och skapa en plats där människor vill samlas för delad glädje och för många olika typer av upplevelser – vilket är precis i linje med vår vision som företag, säger Andreas Hjertzell, arbetschef på Serneke.

Byggnation av ishallen ligger först i tur och kan starta tidigast i januari 2023. Därefter följer det vidare arbetet med arenan cirka ett år senare. Starttider är avhängiga av när Uppsala kommun väljer att avropa delprojekten samt när detaljplan och bygglov är antagna.

– Det är glädjande och en viktigt milstolpe att vi har ett avtal på plats för att bygga Uppsalas nya event- och evenemangsarena. En ny arena är efterlängtad av många Uppsalabor och jag tror den blir en stor tillgång för staden. Nu är allt förberett för att kommunstyrelsen ska kunna fatta beslut om att påbörja bygget, säger Thomas Perslund, vd Uppsala kommun arenor och fastigheter.

Upphandlingen är utformad med ett incitamentavtal. Takpriset är 680 miljoner kronor i 2022 år prisnivå. Det inkluderar ny ishall, arena, service- och driftavtal.