Nyheter

Barents center försenat

Barents center. Illustration: Concent.

Byggstarten för miljardprojektet Barents center i Haparanda skjuts upp.

Arbetet skulle ha inletts i april men nu står det klart att detaljplanerna inte kommer att vara färdiga förrän i slutet av sommaren.

Jättesatsningen Barents center i Haparanda, på gränsen till finska Torneå, omfattar en yta på 100 000 kvadratmeter och ska bland annat innehålla en multisportarena, shoppingcenter och gymnasium.

Tanken var att bygget skulle ha inletts i april. Men nu måste Avalanche Capital, företaget bakom satsningen, vänta till hösten med att sätta spaden i marken.

– De väntar på att detaljplanen ska bli klar. Här i Haparanda kommer vi att klubba beslutet på kommunfullmäktige i juni. I Finland räknar man med att detaljplanen kommer att antas i augusti, säger Gunnel Simu (S) kommunalråd i Haparanda.

Vad beror förseningen på?

– Det är en sådan process som tar tid. Jag tycker att vi har jobbat på snabbt med planprocessen. Det är komplicerat med hotellet som ska byggas på två sidor om gränsen.

Haparanda kommun har skrivit avtal om att hyra gymnasieskolan och multisportarenan av riskkapitalbolaget Avalanche Capital för 17,2 miljoner kronor om året i 25 år. Byggvärlden har tidigare berättat att avtalet väckt kritik från bland annat oppositionspolitiker som anser att kommunen inte har råd med affären.

Samtidigt är intresset för att etablera sig i Barents center stort.

Innan jul meddelade Avalanche Capital att trycket på lokaler gjort att de ökat ytan för de kommersiella delarna från ursprungliga 25 000 kvadratmeter till 43 000 kvadratmeter.

”Genom att Barents Center har ökat i omfattning så har det påverkat kostnaden för uppförandet av Barents Center med ca 500 miljoner. Det man måste ha klart för sig är också att de totala intäkterna ökar mer än kostnaderna och att produktionen blir effektivare och billigare per m2 när omfattningen ökat på detta fantastiska sätt.” skriver företaget på sin Facebooksida.

Gunnel Simu är nöjd.

– Det går bättre än planerat, det är kul. Vi har hört att det är ett väldigt stort intresse.

Enligt henne kommer Barents center att stå färdigt hösten 2016 som planerat.