Nyheter

Bästa lösningen – Norgeavtal?

Förhandlingarna om brexit tros inte starta förrän i höst. Ännu hänger flaggorna tillsammans utanför EUs kontor i London. Foto: Kajsa Kax

Ännu är inget klart med vad som kommer att hända efter brexit. Ingen, varken i EU eller i Storbritannien kan ge några besked och svenska företagare och anställda i landet som vill veta mer lär få vänta. 


Förhandlingarna kommer inte att kunna starta förrän tills hösten, när britterna bestämt sig för en strategi i ”skilsmässan”.

Men scenarion kan ändå skissas. Myndigheten Kommerskollegium har på uppdrag av regeringen tittat närmare på vad som kan hända med handel och tjänster.

– Det enklaste skulle vara ett EU-avtal som det Norge har, säger Tomas Lindell som är författare till utredningen. 

Fri rörlighet för arbetskraft gäller och alla EU-länders yrkeskvalifikationer erkänns.

– Men Storbritannien kan förstås komma att sätta upp vilka kriterier de vill när de gått ut. Ingen vet ännu.

Det har spekulerats att det kan bli svårare att starta upp utländska företag eftersom Storbritannien vill minska antalet invandrare. Trots detta är organisationen Business Sweden positiva. De hjälper företagare in i landet och har inte sett något minskat intresse.

– Tvärtom! Vi har ett tillflöde av företag och har till och med fått utöka personalen eftersom de områden vi arbetar med som till exempel fjärrvärmesystem, växer, berättare Fredrik Häggström, chef för Londonkontoret.

– Men det är klart att brexit påverkat. Omedelbart efter beslutet blev pundet blev svagare. En del svenska företag som importerar varor tappade över en natt nästan hela sin marginal.

Fredrik Häggströms råd till dem funderar på att komma över är att vara försiktiga och följa utvecklingen nära.
– Brexit kommer att ta tid och den inhemska marknaden här är fortsatt stark.
Text: Kajsa Kax