Krönikor & Debatt

”Bästa sättet att bota jobbångest”

jeanet corvinius
Jeanet Corvinius, Byggchefernas ordförande. Foto: Byggcheferna

Kämpigt att komma i gång efter semestern? Då hjälper det att tänka på vad vi faktiskt jobbar med, skriver Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius.

Ja, det är tungt. När sista semesterdagen har passerat och vi är tillbaka på våra arbetsplatser, efter veckor fyllda av sovmorgnar och lediga dagar. Då är det kanske inte så konstigt om jobbångesten slår till och får många att fundera över sin tillvaro: ”Är jag på rätt plats i livet? Vad gör jag med min tid?”

För egen del bestämde jag mig i början av sommaren för att byta jobb. I höst ska jag ta mig an en helt ny roll på en helt ny arbetsplats. Ett otroligt spännande äventyr! Även om jag bara har gott att säga om mitt tidigare jobb känns det kul att få utmana mig själv.

Ett meningsfullt val

Kanske går även du i funderingar om en förändring? Eller har du kommit fram till att du har det som allra bäst där du är just nu? Oavsett vilket är jag säker på en sak: om du vill ha ett jobb som är meningsfullt, då har du gjort rätt genom att välja samhällsbyggnadssektorn.

Det är inte bara min personliga åsikt. Det är också vad en undersökning från Ledarna har visat. I den framkom att nio av tio byggchefer upplever sitt arbete som meningsfullt. Cirka 70 procent hade sällan eller aldrig övervägt att lämna sina uppdrag. Åtta av tio skulle rekommendera branschen till andra. Detta trots att stressen ofta är hög, både bland chefer och övriga medarbetare: till exempel uppgav mer än hälften att de inte kan lägga jobbtankarna åt sidan på fritiden. Samtidigt har utmaningarna blivit fler (och lär fortsätta att växa): vi har gått från corona till krig i Europa, med materialbrist, höjda räntor, varsel, uppsägningar, inflation och stigande materialpriser.

Vi får vara med och göra världen lite bättre

Hur kan detta komma sig? Varför vill de allra flesta i vår bransch stanna kvar, trots att det på många sätt är ganska tufft? Kanske finns ett svar just i världsläget. När vi ser vår planet förstöras av global uppvärmning och krig, då blir det ju extra tydligt vilken viktig funktion vi fyller. Vi bygger hus och infrastruktur som människor behöver. Vi kan påverka folks livsmiljöer med vår arkitektur och stadsplanering. Om vi dessutom gör det på ett ekologiskt hållbart sätt, då kan vi göra en massiv insats i bromsningen av klimatförändringarna.

Så om jobbångesten smyger sig på, kom ihåg att vi som samhällsbyggare kan vara med och göra världen lite bättre – varje dag. Ett mer meningsfullt yrke har jag faktiskt svårt att tänka mig.

/Jeanet Corvinius,
ordförande, Byggcheferna