Nyheter

Bastaonline får ny vd

Per Löfgren blir ny vd för Bastaonline. Han tillträder arbetet i augusti. När 38-årige Per Löfgren efterträder nuvarande vd:n Lars Jarnhammar, tar han över ett företag som på några år växt från ett forskningsprojekt till en fungerande miljödatabas.

— Just nu är det tre anställda, vd-tjänsten inkluderad. Men ambitionen är såklart att företaget ska växa framöver, säger Per Löfgren.

Bastaonline baserar sin verksamhet på Basta-systemet. Systemet har i sin tur vuxit ur ett forskningsprojekt, initierat i början av 2000-talet av bland andra Sveriges största byggföretag. Syftet med systemet är att fasa ut farliga ämnen från bygg- och fastighetssektorn genom att skapa ett register med produkter som uppfyller högt ställda krav. Inköpare ska kunna välja produkter ur registret utan att ha expertkunskaper på kemikalieområdet.

Per Löfgren, du är i grund och botten ekolog, vad kan du om basta och byggbranschen egentligen?

— Jag har jobbat i byggbranschen länge. Jag var på JM i cirka fem år där jag jobbade med bland annat verksamhetsutveckling och miljöfrågor. Nu jobbar jag som konsult på Vega där jag har ansvar mot byggfrågor.

Vad kan du tillföra företaget?

— På JM så var jag med och arbetade fram Basta. Jag har alltså följt systemet från start och har idéer om hur verksamheten kan utvecklas. Jag har en tanke att vi ska söka samarbeten med andra verktyg. Att ensam jobba med kemikaliefrågor och erbjuda tjänster inom detta område kan vara smalt. Med samarbeten kan vi bredda målgruppen.

Företagets nuvarande vd Lars Jarnhammar, som går i pension i augusti, är nöjd med valet av efterträdare.

— Det känns bra att välkomna en efterträdare som följt Basta sedan födelsen. Därmed har han en förståelse för att en det är den breda förankringen inom byggsektorn som är en av framgångsfaktorerna bakom Basta, säger han i ett pressmeddelande.