Bedrägeriåtalet lades ner

Bedrägeriåtalet lades ner
Fredagen var sista rättegångsdagen för muthärvan i Göteborg. Åklagaren yrkar på villkorlig dom för Stefan Allbäck.
Fredagen var sista rättegångsdagen för muthärvan i Göteborg. Åklagaren yrkar på villkorlig dom för Stefan Allbäck och villkorlig dom samt samhällstjänst för den mutmisstänkte kommunala tjänstemannen, rapporterar SVT.

Under torsdagen lade kammaråklagare Thomas Forsberg ner bedrägeriåtalet mot Stefan Allbäck.

Åklagaren menar dock att byggföretagaren gjort sig skyldig till bestickning samt försvårande av skattekontroll och yrkar därför på villkorlig dom. Stefan Allbäcks försvarare vill se ett frikännande.

När det gäller den kommunala tjänstemannen, vid  Idrotts- och föreningsförvaltningen, yrkar Thomas Forsberg på grovt mutbrott med påföljden villkorlig dom och samhällstjänst.

Sedan muthärvan i Göteborg rullades upp 2010 har flera åtalspunkter fallit bort på grund av preskribering och brist på bevis.

Kammaråklagare Thomas Forsberg sade på torsdagen till Byggvärlden att det viktiga inte är vilket eventuellt straff de åtalade får utan att fallet prövas.

– Vi visar med den här utredningen och flera andra i Göteborg att det måste bli ordning på den kommunala redovisningen. Man måste kunna visa att det är häftigt att betala skatt. Det är inte häftigt om skattepengarna slösas bort, sade han.

Dom väntas den 18 oktober.

Marie Bergström
[email protected]